Dalmáciai kikötők 7. – Zaton, Marina Zaton

Šibeniki régió egyik gyönyörű öble. Šibeniki öbölbe behajózva, balra tartva, mint ha Skradin felé mennénk juthatunk el ebbe a csendes kis faluba. Egy pici marina található itt, a Marina Zaton. Egy charter cég marinája, azaz csak egy cég hajói állnak itt, egy-két tulajdonosi hajóval és vendég hajóval.

Pici marina, étteremmel rendelkezik, de nem próbáltuk. Tusoló és mosdó nagy, tiszta, rendezett.

Az északi részen elhagyva a marinát ( a parton végig sétálva ) juthatunk be a faluba. Itt található a főtérnél egy Konzum, pék, a főtéren Tisak. Az öböl túlpartján éttermek, ahol habár a kiszolgálás nem sietős ( dalmát ritmus ), de az ételek minősége jó. Idényben reggelizni is lehet! Az öböl vize nem a leg tisztább amit találni, de ez köszönhető annak, hogy prakk víz, azaz az édesvíz és a sós víz keveréke a Krka folyónak hála.

Ha Skradinba hajózol fel és nem akarsz Šibenikben éjszakázni, akkor ezt a kikötőt válaszd!

Sajnos annyira pici a marina és a falu, hogy más említésre való nem nagyon akad. Ez tényleg az a hely, ahol ne nyüzsgést várj. A hajók 95%-a tovább fordul Skradin vagy Šibenik felé. Pedig ez a hely sem kevesebb szépségben mint Šibenik leszámítva a műemlékeket. Inkább elvonulósabb, a nyugalmat jobban szerető emberek kikötője.

Érdemes odafigyelni, hogy a Jugó vagy Bóra esetén nehézkes a kikötés, mivel a partfal ezekkel párhuzamos, azaz a kikötés ezekre a szelekre merőlegesen történik.