Dalmáciai kikötők 6. – Skradin, ACI marina

Talán mind közül az egyik leginkább különleges hely Skradin. A Krka folyó, az elhelyezkedése, a múltja miatt egy gyöngyszem.

A kikötő csak tulajdonosi, illetve vendég kikötő, nincsenek charter cégek. Ezért sokkal nyugodtabb, csendesebb a többi kikötőnél. Az infrastruktúra ennek következményében kisebb, hisz nem kell akkora tömeget kiszolgálnia, viszont ez nem azt jelenti, hogy minőségben ne felelne meg az igényeknek.

Összesen 4 mólóval rendelkezik a kikötő, ebből az első kettő ( a város felöl nézve ) az, ami a vendégek részére van fent tartva. A recepció az öböl városi oldalán egy kis új építésű épületben található a Studenac bolt mellett. Így a reggeli kijelentkezés során egyből be is tudunk vásárolni.

A mólók lábánál a hegyoldalban található a mosdó blokk is, mely kicsi de tiszta, valamint egy kávézó is, ahol reggelizni és vacsorázni is lehet. Ha éttermet keresünk, akkor is van bőven lehetőség, körbe sétálva az öblöt a város part menti részén hangulatos kis éttermeket találunk.

A megközelítése egyszerű. Šibenik felöl jövet a Krka folyón felfelé haladva a hajózó útvonal Zavala előtt jobbra fordul. Ezt követve először egy nagyobb „tó”-ra érkezünk, majd innen szintén jobbra tartva folytatódik az utunk a Krka mentén. Itt lesz az autópálya hídja, mely mellett már van kikötésre alkalmas hely egy kis móló étteremmel, de érdemes tovább haladnunk. A híd után már Skradinban is vagyunk. Itt a jobb oldalon horgonyzó helyek vannak, a bal oldalon a marina. Szemben a városi kikötő, ide nem köthetünk ki a nagy hajóforgalom miatt ( turistahajók érkeznek és indulnak fél óránként ).

Ha ide érkezünk, akkor tervezzük úgy az utat, hogy legkésőbb 14 óra magasságában kikössünk. Ennek oka nem más, mint az, hogy így elérjük a 15 órás hajót a Krka vízeséshez. A hajó ingyenes, de idényben a hajóállomástól két percre lévő üveg épületben meg kell váltanunk egy belépőt a vízeséshez. 200 HRK. Idényen kívül ez fent történik a Krka Nemzeti Park bejáratánál. Kényelmesen másfél-két óra alatt körbesétálható varázslatos hely. Az utolsó hajó 17:30-kor indul lefele, de la lekésnénk, egy órás kényelmes sétával vissza is érünk Skradinba. Utána jöhet a jól megérdemelt vacsora az egyik étteremben.

Amire jó ha figyelsz:

  • Skradin előtt figyeld a vízmélységet, ha túl közel mész a partokhoz, problémás lehet.
  • Mivel prakk víz, azaz félig édes, félig sós, szúnyogokkal találkozhatsz
  • A hattyúk csak látszólag békések. J
  • Jugó vagy Bóra esetén ha befele vagy kifele haladsz a szorosban, figyelj oda, a szűk helyen még jobban felerősödik a szél

Amiért előnyös

  • Nyugodt, hangulatos hely, nincs nagy nyüzsgés
  • Szinte minden széltől védett a fekvésének köszönhetően.