Dalmáciai kikötők 5. – Šibenik, Marina Mandalina

Šibenik egy kedvelt Dalmát célpont, hisz egyrészt maga a város is számos látnivalóval szolgál, másrészt egy kapu a további szépségek felé. Ha ide betévedsz, akkor vezessen az utatok egyenesen Skradinba, majd visszafele kössetek ki Zaton kis öblében. Mindkettőről lesz szó a következő cikkel valamelyikében. J

Šibenik különleges hely. Egyrészt a régi történelme, másrészt a Krka folyó torkolata miatt. Ahogy haladunk fel a folyó torkolatán, hal és kagylófarmok sora, valamint két oldalon magas sziklafalak között hajózhatunk el, ami a nyílt víz után érdekes és izgalmas, szép. Már a megközelítése is különleges, hisz egy kis természetes csatornán kell behajózni a Šibeniki öbölbe.

 

Maga a marina a nagyobbak közül való. Több nagy charter cég, magánhajók, javítási lehetőségek, és két üzemanyag kút. Igaz egyik sem a marina területén, hanem az egyik vele szemben az öböl túlpartján, a másik a városi partfalnál.

A marina modern, bolt, étterem található benne. A kikötőhelyek között hely bőven van, nem egy túlzsúfolt kikötő. Amennyiben ez a bolt kicsi, akkor 20 perces sétára van egy nagy bevásárló központ, ahol minden el tudtok intézni. Nagy bevásárlás esetén, ha Šibenik a kiindulási kikötő, ide érdemes autóval menni. A marinában bármennyi autó beállhat, napi kb 8 € költséggel számoljatok.

A központi épületben a recepciónál pénzváltás is működik.

Amennyiben barátságtalanabb az idő, rádión szóljatok be a kikötő személyzetének és jönnek segíteni beállni. Erre szükség lehet bizonyos esetekben.

Ha nem szeretnétek beállni a marinába, Šibenik óvárosa mellett a partfalhoz is állhattok. Víz és áram van, ellenben nyáron nagy a nyüzsgés, illetve a hullámzás is erős lehet. Idényen kívül oldallal is kiköthettek, amúgy mooringos a kikötés.

Látnivalók:

  • A Šibeniki öböl bejáratánál a Szent Miklós erőd.
  • Szent Jakab katedrális az óvárosban
  • Szent Mihály erőd

Amire figyelni kell.

  • Jugó esetén embert próbáló kikötő. A mooringok pont merőlegesek a szél irányára, így fokozott odafigyelést igényel a kikötés.
  • A szemben levő kútnál sokszor ott állnak nagyobb hajók, guletek, figyelni kell rájuk.
  • Szintén ennél a kútnál 6 hajó tudna tankolni, de csak az öböl felső felét használják tankolásra.