Dalmáciai kikötők 4. – Tribunj, Adriatiq

Murtertől dél felé haladva a következő kikötőnk Tribunj-ban található. A közeli Vodice-i ACI Marina helyett ide szoktunk bekötni, kicsit hangulatosabb maga a város. A kikötő neve Adriatiq, de Danuvius Marina Doo-ként is hivatkoznak rá.

Régen ez egy jelentős magyar bérlői létszámmal rendelkező kikötő volt, de mikor megnyílt a Marina Kremik innen nem messze Primošten mellett. Amikor a Kremik megnyílt, ezen bérlők nagy része át költözött oda. Persze ez nem azt jelenti, hogy megüresedett a kikötő. Jelenleg is állandó bérlőkkel van tele, charter hajó nem is igen van, csak mint napos vendég. A nyílt vizi hullámzástól védett, hisz előtt egy kis sziget található ( Otok Lukovnik ). Érkezéskor jellemzően egy külső mólóra irányít a személyzet, azaz a halász és városi kikötő felöli oldalra. Ha ez tele, akkor a tulajdonosi hajók közé irányítanak be. De ez ritka.

Üzemanyagkút, emelő, műhelyek itt is vannak.

A mosdó, zuhanyzó kulturált, van lehetőség mosógép használatra is. Fontos, hogy bejelentkezés után váltsunk ki 1 vagy 2 tokent. Inkább 2 javasolt, ha vegyes a csapat, azaz férfiak és nők. Ezzel a tokennel tudjuk használni a mosdót, illetve ennek segítségével nyílik a kapu a marina bejáratánál. Ez 20 € tokenenként, de kijelentkezéskor, ha nem veszítettük el a tokent, visszakapjuk.

Étterem található a fő épületnél, egy elegáns, nívós hely. Ellenben ha tényleg hangulatos étteremre vágyunk, egy negyed órás sétát érdemes rá áldozni. A kis városi öböl mentén körbe sétálva eljutunk az óváros bejáratát jelző kis hídig. Maga az óváros egy szigeten található. Ennek nyugati oldalán éttermek, kávézók találhatóak. Az ételek minősége jó, néha a felszolgálás dalmátosan kusza. Mondjuk a tömeget nézve, ami idényben itt megfordul, nem is vészes. Azaz látva mekkora a pörgés, az ember nem bosszankodik sokáig, ha összekevernek egy rendelést.  

Vásárlási lehetőség terén is van lehetőség. Van egy Konzum kb félúton a marinától az óváros felé, illetve egy piac is, mely a petanq pálya mellett található. Reggel friss hal kapható.

Amire érdemes odafigyelni.

  • Lehetséges az óvárosnál közvetlen az éttermek mögé is odaállni, de akkor a szánkban lesz a forgalom és a mosdót is nélkülözhetjük, de víz és áram van.
  • A szemben levő sziget előtt sokszor horgonyoznak, ha este közeledünk, figyeljünk rájuk.