Dalmáciai kikötők 3. – Murter, Marina Hramina

Dél felé haladva a következő kikötő Murter, Marina Hramina. Akár menet közbeni megálló, akár indulási kikötő, nem lövünk mellé. Nem a legnagyobb kikötő Horvátországban, viszont itt már érezhető a szigetek hangulata. Mér akkor is, ha egy kis hídnak köszönhetően nem sziget igazán. Ennek kapcsán hajóval csak észak felöl megközelíthető, de erről majd később.

A kikötő egy jól felszerelt egység, hajódaru, kis bolt, hajófelszerelések, ruházat, és egy étterem. AZ étteremben reggel all you can eat rendszerben 80 kunáért reggeli van idényben. És persze saját kis strand rész, ha valaki egy picit ejtőzne a parton.

Két üzemanyag kút van, az egyik a „marináé”, a másik a városka partfalán levő a marinával szemben. Tankolni ez utóbbinál kicsit egyszerűbb. Bár sajnos egyszerre csak két-két hajót tudnak kiszolgálni, ez nem kevés, lévén így 4 hajó tankolhat a két kúton. Hajó leadásakor kényelmetlen a helyezkedés, mert egy kis vízterületen van a két kút, a városi mellett halászhajók állnak, a marina mellettinél a hajók mooringon és ide akar bepréselődni minden hajó egyszerre.  

A kikötő bejáratától 10 perc sétára nagy közért, így a készletezés nem jelent problémát. Amennyiben vacsorázó helyet keresel, akkor tovább sétálva a város felé a parton, több étterem áll rendelkezésre. Ebből én a Kezo nevű éttermet ajánlom, mely bár steak house és isteni is a steak, a tengeri ételeik és a pizzáik is első osztályúak.

A kis főtéren reggel érdemes egy kávét és/vagy reggelit eltölteni, főleg idényen kívül, amikor nincs tömeg csak a csendes falusi élet.

Amire figyelni kell:

  • Ha a vendég móló megtelik, sokszor a tulajdonosi hajók közé irányítanak. Itt szűk a hely.
  • A kikötő csak észak felöl megközelithető. Ellenben a külső oldalről van egy kis átjáró, amit csak saját felelősségre használj! A mélység csak 2-3 méter és csak az átjáró közepén! Lassan haladj, figyeld folyamatosan a mélységmérőt. 2,5 méter merülésű hajóval inkább legyen plusz fél óra az út ha délről jössz, mint odaverd a fenékhez. Északról mindig a hagyományos úton gyere.
  • Az átjáró előtti részen bóják, fürdésre ideális.