Dalmáciai kikötők 2. – Biograd na Moru

Biograd na Moru, Marina Kornati és Marina Sangulin       

Budapest – Biograd na Moru kb 650km

Sukošan alatt található a következő nagy kikötőbázis. Itt két kikötővel találkozhatunk. Marina Kornati és Marina Sangulin. A Marina Kornati egy nagy, sok charter bazist kiszolgáló kikötő. A Sangulin egy kisebb, 4 mólós marina.

Marina Kornati

Az öblöt, ahol a marina található, két oldalról veszi körbe. Azaz marina elfoglalja mindkét felét, ezért érdemes egyeztetni a bérlés során, hogy melyik részen található a cég, akitől bérbe vesszük a hajót.

A keleti oldalon a marinában található egy étterem, a minősége jó, egy Musto bolt és egy Marine Pool bolt is, ha valaki felszerelést szeretne. A Musto boltban mindig van valami akció. Itt vannak daruk, ki lehet emelni a hajókat. A nyugati oldalon van egy nagy fizető parkoló ( a keletinek is van ), de nincs étterem. Ha vásárolni szeretnél, akkor van egy konzum a keleti oldalhoz közel ( In feliratű épület alatt, megtalálod, elég szembetűnő messziről is. ), vagy egy kis bolt a nyugati oldaltól a parti sétány mentén a Rokko étterem mellett. Azaz rögtön a sétány elejénél, a kompnál. Van egy piac is a buszvégállomásnál a központban, azaz onnan 2 perc sétára, reggelente érdemes lehet betérni, van friss hal is. Mivel a nyugati oldalon nincs étterem a marinában, a sétány rengeteg lehetőséget kínál. Itt is ajánlom a Konoba Barba éttermet. Sőt! Amennyiben onnan bérelsz hajót, az első nap érdemes bemenni és péntek estére rendelni egy peka nevű ételt, az már az ízléseden múlik, hogy tengeri herkentyűset vagy bárányosat.

A nyugati oldal alatt van egy 2 helyes üzemanyag kút. Itt elég tekintélyes sor szokott összeverődni péntek délutánonként, nem ritkán 1-2 órás egyhelyben állással, hisz sokszor azok is itt tankolnak, akik Sukošánba viszik vissza a hajót plusz a civil járművek, halászok is.

Marina Sangulin

A Marina Kornati két vége közé beékelődött kis kikötő pár charter céggel. Nincs kimondott parkolója, így vagy a Marina Kornati parkolójába állsz be, vagy pl az Angelina biztosít hajónként egy helyet vagy ott a kikötőben vagy vele szemben egy elzárt telken. A tusoló és a mosdó két két konténer, sokszor sorban állós. Érdemesebb átsétálni a Marina Kornati nyugati oldalába fürdés céljából.

Amire érdemes odafigyelni

Ha a nyugati oldalon rendezvény van ( jellemzően Boat Show ősszel ), az úszó mólókat beforgatják, ezzel lezárva a kikötő azon részét. Igaz ez egy hét az évben.

Ha innen indulsz, akkor dél felé menj. Kornátok, Kaprija, Vis, Hvar, Korcula kényelmesen elérhetőek egy 7 napos út alatt.

Ha visszafelé jössz, mindig Biogradban tankolj! A Sangulinban ellenőrzik egy szerkezettel az üzemanyagszintet, így hiába spórólsz időt, hogy mondjuk Murteren tankolsz, ki fogják fizettetni azt a mennyiséget, amit addig elpöfögsz.

Viszont itt találkoztunk azzal is, hogy külön két műanyag üzemanyag kannát adtak ( Pitter Yachting ), hogy ha máshol tankolsz, azokat is tankold tele. Így amit elpögöfsz, abból vissza tudják pótolni az üzemanyagot.

Következő B tanfolyam indul:

[ujicountdown id="Következő tanfolyam indul" expire="2018/09/30 09:00" hide="true" url="" subscr="" recurring="" rectype="second" repeats=""]