Dalmáciai kikötők 14. Vis, Vis – Kut

Dalmácia következő gyöngyszeme Vis szigete. Ennek a szigetnek két nagyobb városkája van, Vis és Komiza. Egy apró kiegészítéssel. Vis városa valójában kettő. Vis és Kut, de annyira egybe épült már, hogy egyként emlegetik. Vis szigete számtalan látnivalóval szolgál a múltjának hála. Egyrészt mindig is amolyan előretolt helyőrség szerepet töltött be a történelem során, másrészt Jugoszlávia korában Tito itt elég jelentős erőket csoportosított össze. Manapság is kb 70km alagút található a sziget felszíne alatt. a 80-as évek végéig, külföldi egyáltalán nem, jugoszláv állampolgár is csak engedéllyel látogathatott a szigetre, ezért mostanáig elkerülte a szigetet a kiemelt turista forgalom. Pár éve azéert ostrom alá vette, és ez az a hely, ahol idényben már délelőtt is nehezen kapsz helyet a marinában, de érdemes megpróbálni.

Először is a városról, illetve a marináról. Ahogy hajózol befelé, bal oldal Kut, jobb oldal Vis. Amennyiben a csendesebb hangulatot szereted, akkor Kut a te helyed, ha a pörgősebb helyet, akkor Vis. persze 10 perc séta és átmentél egyik oldalról a másikra. A recepció a kuti oldalon található, a relatív új építésű vizesblokk oldalában. A visi oldalon a vizesblokk egy utcával feljebb található. Mindkét oldalon vannak éttermek és boltok, Kuton egy kis Studenac, pék, zöldséges, Vis oldalán egy közepes méretű Tommy, és pék. Posta csak egy, az is Vis oldalán. 

Amire figyelni kell…  

Vis oldalán erős a komp forgalom, jelentős hullámzást keltve. Illetve van amikor a hajó farától 20 méterre koncert van idényben.

Kut oldalán sokszor ha keleti, dél keleti szél van, erős a hullámzás, ez össze préseli a hajókat, és dobálja is őket rendesen. Pallot rögzítsd. Ilyenkor sokszor reggelente mindenki békésen üldögél és nézi, ki lesz az első aki megpróbálja magát kipréselni a többi hajó közül. 🙂 

A másik ami veszélyes lehet. Rengeteg a bója, de így is sokan horgonyoznak. Ha bejön ez a hullámzás és szél NEM ELÉG az 1-3 lánchossz! Legjobb ilyenkor 1-5 vagy 1-8 lánchosszt leengedni. Különben borítékolható, hogy felszakadsz.

Kut

Látnivalók…

Az egyik Vis városa mellett az első világháborús angol vár. 

A másik, az Vis mellett található, egy már nem használt tengerészeti bázis. Sokan tengeralattjáró bázisként ismerik, de itt csak naszádok kötöttek ki, tengeralattjáró azért nehézkesen férne be a mérete miatt. Mielőtt behajóznál Vis öblébe, jobb oldalon található egy kisebb öböl. Itt van a bázis. Idényen kívül itt is ki tudsz kötni, bár innen a városba besétálni nagy meló, ellenben nem fizetős. Áram, mosdó, stb. nincs. Idényben a turista hajóké a terep, így a nyugodtsága elvész.

Navy base Vis

Stiniva beach… Egy rejtett kis öböl a sziget déli, külső oldalán nagyjából a sziget felénél. Itt az öböl bejárata előtt tudsz horgonyozni, a hajó farát meg a sziklafalhoz kötni. Nagyon védett kis hely az öböl, idényben van egy kisebb vendéglátó hely is. Idényen kívül semmi élet.

Kék barlang… Igaz ez nem Vis szigete, hanem a szomszéd Bisevo, de ha erre jársz, érdemes megnézned. Ha 11 és 13 óra között érkezel, a bocival beevezve gyönyörű látványban lehet részed. Figyelem! Fizetős, valamint a víz mélysége miatt sem horgonyozni, sem bójára állni nem tudsz, azaz amíg egy csapat bent van, a hajóval kint pöfögnöd kell körbe körbe. De megéri a látvány miatt. Komizaról ( lesz róla is szó ) gyorsabban elárhető.