Dalmáciai kikötők 13. – Hvar, Stari Grad

Hvar szigete kihagyhatatlan célpont a hajósok számára. A hangulata, a mérete, a látnivalók magukért beszélnek. Hvar városa a sziget bulifővárosa, idényben moccanni sem lehet a tömegtől, szórakozóhely szórakozóhely hátán. Vagy a külső oldalán Zlatan tenger alatti borászata és étterme. És persze Stari Grad, a több ezer éves múltú dalmát kisváros a hangulatos kis utcáival és éttermeivel Amennyiben előszőr jársz Hvar szigete felé, érdemes itt kikötni. 

Stari Grad egy védett öbölben fekszik, megközelítése során jobb oldalról magas hely, bal oldalról a sziget lankásabb, öblösebb része fogja körbe. Ennek köszönheti nagyobb fokú védettségét. Ahogy haladunk Stari Grad felé, szinte közvetlen a város előtt található a Zavala öböl. Bójázási, horgonyzási lehetőség és idényben egy kis parti étterem, ahova ki is lehet úszni, hisz a legtávolabbi bójától is kb 50 méter. Számomra ez az öböl egy menedék. Mivel három oldalról körülöleli az öböl, negyedik oldalról meg a csatorna magas hegye, így minden szél ellen védett öböl. Sokszor volt, hogy miközben kint tombolt az ítélet idő, addig itt csendesen ringatóztunk, fürödtünk.

Stari Gradba betérve egy hosszú öböl ad otthont a marinának.Az elején jobb oldalon a nagyobb turista hajók, a végén a kisebb és helyi hajók, csónakok, az öböl két oldalán a kettő között pedig a marina foglal helyet. A bal oldali kihaltabb oldal, jobb oldalnál az óváros part menti sétányánál köthetünk ki. Érdemes ezt az oldalt választani, ez is telik meg először. Az oka, hogy a bal oldalon van a vizesblokk és a kis iroda is, ahol rendezni kell a kikötői díjakat. A bal partról ide átsétálni egy 15 perces mutatvány, hisz meg kell kerülni az egészet. Hacsak nem teszitek le a bocit. Idén már építették a vizesblokkot a bal oldalra is, remélhetőleg 2019-ben már üzemben lesz.

Több ezer éves városról lévén szó, az óvárosnak is megragadó az arca. Érdemes körbesétálni. Természetesen ha már itt kikötöttünk, akkor érdemes a helyi éttermeket felkeresni. Sok étterem található az óvárosban, a mi kedvencünk a Pharos nevű étterem, melyben ha korán köttök ki, érdemes előre megrendelni egy pekát. Reggel meg szinte bármelyik kávézó ajánlható a parton. A mi törzshelyünk a Neptun, de egyik sem okozott még csalódást, indulás előtt érdemes egy reggeli “hidegindító” kavét legurítani. Pék van több is, illetve az öböl végében egy nagy Tommy élelmiszer bolt, melyet 1-2 éve újjítottak fel, nagy a választék, frissek a termékek. Ha nem akartok eddig elsétálni, akkor azért akad egy kisebb Studenac is.

Amire érdemes odafigyelni…

  • Lehet horgonyozn i az öböl felsőbb része felé, de figyelj a vízmélységre!
  • Jugó esetén eléggé táncolnak a hajók, pont oldalba kap kikötéskor, ezért kikötés közben óvatosan
  • Idényen kívül önállóan kell kikötnöd.