Dalmáciai kikötők 12. – ACI Marina Split

Dalmácia gyöngyszeme, Split. Nehéz elfogulatlanul írni erről a helyről. A nyüzsgő élet, az tipikus óvárosi hangulat a sok látnivalóval, a Riva…. Egy éjszaka vagy egy nap sokszor nem is elég. 

Az ACI Marina a nyílt víz felöli öböl bal oldalán található, így ha Vis vagy Hvar felöl jössz, ez a legegyszerűbben elérhető célpont. A marina bejárata az öböl belső oldalán található. A bajárat mellett szinte mindig van személyzet, akik egyből a megfelelő helyre irányítanak. A beállásnál óvatosan, nagyobb hajóval ( 45 láb felett ) szűk lehet a hely, így szél esetén fokozott odafigyeléssel manőverezz. 

Az öböl Split előtt nem a csendes öblök közé tartozik. Szemben a Jadrolinija bázisa, azaz a legnagyobb csomópont, állandó forgalommal. Mellette a nagy luxus cruiserek kikötője, így a sok emeletes téglákat is megcsodálhatjuk, nem beszélve egy vízi reptérről, hisz egy hidroplán bázis is található itt. És természetesen itt található a spliti Kikötői Kapitányság is a zöld kupolájával. 

A kikötő nem túl nagy, de tiszta, rendezett. Található egy kis bolt, étterem szokás szerint. A marina másik oldala, mely nem az ACI része, helyieknek, sportegyesületeknek ad otthont, illetve műhelyek találhatóak. A kikötő mellett a főúton egy nagy hajóalkatrész és felszerelés bolt található. 

Egész évben nyitva! Fontos, hogy nem a legolcsóbb kikötő. Sőt! Illetve amennyiben nem térnél be a kikötőbe, hanem partfalra állnál, akkor ugyanannyit kérnek el érte, mintha a marinába állnál be. A partfalat ugyanis a marina “üzemelteti”.

Itt a partfalon található a benzinkút is.

Ha már itt vagy, akkor minél előbb hagyd el a kikötőt és fedezd fel a várost. Két irányt ajánlok. Az egyik a tengerpart. Ha elhagyod a kikötőt, ne a város felé indulj el, hanem menj fel a parkba a kikötő fölé. Onnan Šolta és Brač szigete látszik, előtte a teljes öböllel. Naplementekor a látvány magáért beszél. Innan ha tovább haladsz észak-nyugat felé, akkor a strandokhoz jutsz. Apró kavicsos, sziklás partszakaszokkal találkozhatsz. Érdemes megmártózni a vízben, ha már itt jársz. Ha a város felé indulsz, akkor két lehetőséged van. Az egyik gyalog végig a parton, a másik a recepció és étterem elől induló csónak, mely fejenként 20 kunáért visz be az óváros elé.  Érdemes befele csónakkal menni, de visszafelé sétálni. Az érdekessége a partszakasznak, hogy az olimpiai érmet szerzett sportolóknak van letéve egy egy emléktábla az úton. Split adta a legtöbb olimpiai érmes sportolót. Ha beértetek az óvárosba, akkor sétáljátok körbe. A belső zegzugos utcákban könnyű elkavarodni de a biztos pont, a Riva mindig könnyen megtalálható. A Riva a sétány a parton. Még télen is nyüzsgő, hömpölygő élettel. A helyi fiataloknak a Riva egy társadalmi esemény, de a turisták is szívesen időznek itt. Rengeteg kávézó és étterem található itt egymás után. Az óváros bal felén található a halpiac is, reggelente érdemes ide elsétálni.