Dalmáciai kikötők 1. – Sukošan.

Sokan kérdeztétek, hogy mikor milyen kikötőt érdemes meglátogatni, honnan érdemes indulni, hogy melyik kikötőben vagy városban mire érdemes figyelni, mit érdemes egy hajózás során útba ejteni. Szó lesz Horvát, Szlovén, Montenegrói, Olasz kikötőkről. De kezdjük Dalmáciában

Dalmáciai kikötők

Sukošan. A Marina Dalmacija Sukošanban az egyik legnagyobb adriai kikötő. Számtalan charter bázik, sok magán hajó található meg itt, valamint hajójavító műhelyek, üzemanyag töltő állomás.

Távolság kb 640 km Budapesttől autópályán.

Autópálya díjak:

Goričan – Sveta Helena:  42 HRK

Lučko – Zadar 2: 121 HRK

A legegyszerűbb a keleti bejáratot elérni ( D-Marin Dalmacija ), hisz ez közvetlen a főútvonalról nyílik. Itt persze még nem érkeztünk meg, hisz maga az egész marina egy kisebb falu méretével vetekszik. Itt balra letérve, megkerülve az egész öblöt jutunk el a charter bázisokig.

A charter bázisok a parttal párhuzamosan vannak sorban.

Két nagy mosdó épület találkozható a charter rész két végén. A kikötőben található ugyan egy étterem a mólóknál, de erősen kérdéses szintű, azaz csodát ne várjunk tőle. Se a konyha, se a kiszolgálás nem hozza minden esetben az elvárt szintet. Található egy kis bolt is az étterem melletti kis utcácskában, ennek felszereltsége, azaz a bevásárlási lehetőségek tipikusan a hajósokra szakosodott, fel lehet onnan is tölteni a készleteket, minden szükséges és fontos megtalálható.

Ha már étterem…. Ha jobbat szeretnétek enni, akkor érdemes kocsiba ülni és vagy a közeli Zadarba látogatni, vagy Biograd na Moru-ban felkeresni. A távolság nem nagy, kb 20 perc mindkét lehetőség.

Sukošan legnagyobb előnye, hogy akár délre, akár északra hajózol, ugyanolyan könnyen elérheted innen a célpontokat.

Amire oda kell figyelni…

Péntek délután kisebb tumultus alakulhat ki az üzemanyag kútnál. A személyzet gördülékenyen megoldja sokszor a tömeget, van amikor farral köttetnek oda, de se horgony, se mooring nem lehetséges. Alapból 3 hajó férne el, de így akár 5-5 hajó is leköthető.

Az első mólók között szűk a hely, el lehet akadni a mooring kötelekben ki és beálláskor. Nem a feltekerésről beszélek, hanem a keel elakadhat. Csendes időben ez nem okoz problémát, kezelhető, szeles időben figyelni kell.

A Zadari csatornában hétvégente sokszor van verseny, így erre kiemelten figyelni kell.

Az első számú ajánlott célpont ( és  következő cikk tartalma ) Murter, Marina Hramina.

Nagyobb charter cégek, a teljesség igénye nélkül:

Burin Yacht Cgarter

Asta Yachting

Adriatic Charter

Yachting 2000

Nautic Adria Yacht Charter