Csomók

A hajózásnak a kötelek mindig is a szerves részei voltak és lesznek. Ennek köszönhetően számos csomó született meg és születnek újak ma is. Most bemutatok 5 olyan csomót, melyekkel minden nap találkozunk és amelyekkel már elboldogulunk kint a vízen és egyben az alap csomók közé tartoznak. Egyenlőre az American Sailing Association videói segítségével mutatom be, de jövő héten készen lesz a saját anyag is. Legalábbis ez a terv…  🙂

Palstek vagy bowline csomó.

Ez egy nagy teherbírású, fix csomó. Kötnek vele “hurkot” kikötő kötélre vagy használják vitorláknál, stb. Mindenhol megállja a helyét, ahol olyan fix csomóra van szükség, ami nagy terhelés esetén sem bomlik ki.

Szorító nyolcas vagy Clove Hitch

Leginkább fenderek felkötésénél használatos ( de pallótól kezdve feltekert parti áram vezetékig bármi rögzíthető vele pillanatok alatt ), gyorsan oldható, rögzítő csomó.

Kikötő nyolcas vagy Cleat Hitch

Kikötéskor használt csomó. Igen nagy teherbírású, de szintén könnyen és gyorsan oldható.

Kötélvég nyolcas vagy Eight Figure knot – Stopper Knot

Ezt akkor alkalmazzuk, ha meg akarjuk előzni, hogy a kötél kifusson egy csomóból, vagy átfusson egy szemen, gyűrűn, stopperen.

Reff csomó vagy Reef Knots – Square Knot

Régebbi vitorlázaton ez a csomó szolgált a reffelt vitorlázat rögzítésére. Manapság már külön kötél van a reffelésre, így inkább egyszerűbb rögzító csomóként funkcionál.