Charter vitorlások kialakításai, mikor, kinek, melyik?

Vitorlás hajók terén sok féle felépítésről, kivitelről beszélhetünk. Ebben a cikkben nem igazságtétel lesz, csupán bemutatom, véleményem szerint melyik verzió kinek alkalmas, illetve milyen nézőpontok vezérelhetnek, mikor kiválasztjuk a nekünk megfelelőt. Mert nincs abszolót igazság ebben sem, hisz ahány típus a hajós emberek között, annyi féle szemlélet, látásmód. FIGYELEM, SAJÁT VÉLEMÉNY KÖVETKEZIK! 🙂 Azaz az én gondolatvilágomat tükrözi. 

A hajótest túrahajók esetén lehetnek: egy testű nyitott cockpit, egy testű zárt cockpit, katamarán és a “motorsailer” kategória.

Egy testű nyitott cockpit

Katamarán

Egy testű zárt cockpit

Motorsailer

Ezzel a 4 féle típussal találkozhatunk  a charter cégek kínálatában. Ha nagyon leegyszerűsítjük egyik sem jobb a másiknál csak más, másra alkalmas/való mindegyik.

Egy testű, nyitott cockpit

Ez az a típus, amit sokan A HAJÓ-nak tekintenek. Talán azért, mert európában ezek a típusok a legelterjedtebbek ( egyesült államokban például a motorsailer nagyobb szeletet foglal el ) elsősorban azért, mert mások a hajózási szokások. A hazai hajósok között meg talán azért, mert ezek a hajótípusok készültek leginkább itthon, illetve az adriai charter cégeknél ez a kivitel a 90%-a a charter hajóknak. Az előnye ezeknek a hajótesteknek az, hogy a legolcsóbbak. Igen, igen. A komolyabb hajótest drágább, ez az oka annak, hogy sokan ezeket a hajókat használják még egy atlanti átkelésre is. Azoknak ideális, akik  nyaraláskor kibérelnek egy-egy hétre hajót, vagy inkább sporthajósok, akiknek a teljesítmény van a szeme előtt, hisz agilis, fürge hajók, még ha “bútorszállító” is. Isten igazából ha már 8 ember van a fedélzeten, a kényelem erősen kompromisszumokat követel hajómérettől függetlenül. Maga a test kialakítása is a kompromisszumról szól, hisz a rövid keel nem igazán a nyílt vizekre van kitalálva, ellenben szűk helyeken könnyebben manőverezhető.

Katamarán

Igazi nagy tehén. 🙂 Hatalmas belső terek, szeparált halókabinok, stabilitás, kevésbé befolyásolja a szél kikötői manővereknél, könnyebbek is vele ezek a manőverek, gyorsabb mint az egy testű ( míg fel nem pakolják tonnányi élelmiszerrel 🙂 ). Ez a hajó azok számára ideális, akik nem az adrenalint kergetik, nyaralni szeretnének, netán családdal, gyerekekkel, és szeretnének kicsit elszakadni a civilizációtól, azaz kényelmesen horgonyozni vagy bóján állni egy öbölben. A szalon hatalmas, jól körbelátható belőle a hajó, nem kell lapjával közlekedni. Jellemzően a hatalmas szalon mellett hatalmas hátsó tér, elől pedig szintén kényelmes tér fogad, azaz mindenki tud magának kényelmes privát zónát találni. Ezt a típust azok keresik, akiknek a hajózás nem az adrenalin kergetéséről szól, szeretik a kényelmet. Másik előnye, hogy ha nem is sokkal, de alacsonyabb a merülése ( kb 130cm ), így sekélyebb vizekben is horgonyt dobhatsz. Ha a szalonban van autopilot konzol, rossz idő esetén valamennyire innen is irányítható a hajó.

Egy testű, zárt cockpit

Itt a zárt cockpit annyit tesz, hogy a cockpit felett kemény tető, vagy részben nyitható kemény tető található, miközben a szalont is megemelték, azaz ugyanúgy körbelátható, mint egy katamarán hajón. Ez a típus a katamaránok előnyét próbálta meg ötvözni az egy testű hajók tulajdonságaival. Itt már rossz idő esetén a szalonból is lehet ( ha van bent autopilot konzol ) korlátozottan irányítani a hajót. A hely persze már nem akkora mint a katamaránoknál, lévén nincs akkora élettér, de még mindíg több, mint egy nyitott cockpittel rendelkező egy testű hajón, azonos hajóméret esetén. A megemelt szalonnak köszönhetően érzésre lényegesen komfortosabb. A viselkedésre meg egy testű, tehát aki ezt kedveli, de szeretne életteret is,  annak ideális lehet. Klasszikus hajózást kedveló, de nem adrenalin hajhász családok, társaságok számára ideális. 

Motorsailer

Mint a neve is mutatja, ez egy igazi öszvér. Motoros hajó, aminek azért van vitorlája is. Általában két szalon, egy emelt, ahol van még egy full felszerelt kormányállás, azaz innen is teljes mértékben irányítható a hajó és van kívül is egy pót kormányállás, ha valaki kintről szeretné, egy süllyesztett szalon konyhával és étkezővel és maximum 3 kabin. Ez a kivitel már inkább a lakóhajó kategória, azaz ha hajón élnél vagy hosszú távon hajózol, ez lenne az ideális. Csak az ára… Ők a legdrágábbak. Nem véletlen. Igazi klasszikus csodák. Hosszú vagy feles keel, ami álltal nem dübög a hullámokon, hanem mintha légrugókon siklana, lévén a test nem emelkedik ki a vízből, jóval több a tárolórekesz/hely rajta szintén a test kialakítása miatt. Ellenben szűk kikötőkben nem lesz annyira kezes és fordulékony. Egy charter céget ismerek Horvátországban ( Marina Kremikben ), aki ilyen hajókat ad bérbe. Kiknek ajánlott? Azoknak, akik megtehetik és komolyabban hajóznának, vagy ne adj isten a hajójukon élnének és a hajózás nem nyári sportként vagy időtöltésként, hanem életmódként lebeg a szemeik előtt. 

Hogy én melyiket választanám, ha saját hajót szeretnék? Motorsailer. Miért? Mert nálam a hajózás nem nyári sport, hanem egy közlekedési eszköz, azok közül is a legszebb, legszabadabb. Mert ha van jó szél, akkor vitorlát ránt az ember, ha cudar az idő, akkor sem ázom/fázom a fedélzeten, hanem komfortosan, védett helyről tudom irányítani a hajót. És ha már elköltök 5-6 talicska pénzt egy hajóra, akkor tényleg ne ázzak kint a fedélzeten ha szakad az eső, de közben teljes kontrollom legyen a hajón. A téli hajózásról nem is beszélve. A második helyen a katamarán áll. Mert minél több időt töltesz a vizen, annál fontosabb, hogy legyen elég mozgástered. De mint a bevezetőben írtam, ez az én látásmódom, valójában ahány hajós, annyi féle ízlés. 🙂