Bójára állás. De orral vagy farral?


A cím után biztos felszisszennek páran. 🙂 

Előfordult e már veled, hogy bent álltál egy öbölben, megérkezett egy másik hajó aki bójára akart állni és 4-5 nekifutás után sikerült csak? Vagy te akartál bójára állni egy ebéd vagy fürdés erejéig, de nehezen ment mert a legénység vagy nem tudta a dolgát, vagy egyszerűen nem tudtak segíteni…? 

Az esetek legtöbbjében, azaz szinte mindenhol, orral tanítják a bójára állást. Nem erről akarlak lebeszélni. 🙂 Hisz ha jön a szél, a hajóra kisebb erő hat és ezáltal a kötelekre és a bójára is, ha szemben áll a széllel, hullámzással. De… Amennyiben egy gyors fürdésre állsz meg vagy egy ebédre… Nyugodtan állj oda farral. Miért egyszerűbb? Egy kezes művelet. Ha a fürdőplatform lenyitható, nyisd le. Készítsd elő az egyik hátsó kötelet. Tolass oda a bójához, majd elegánsan csak fogd a kötelet és fűzd át a bóján majd kösd le a túloldalon. Közben gyűjtsd be az elismerő pillantásokat a szomszédból, hogy így is lehet. Sokan nem mernek elrugaszkodni egy megtanult metódustól. Pedig sokszor ( bizonyos határok között ) érdemes próbálkozni. 

Előnyei?

  • Elsőre meg lesz
  • Nem kell segítség, azaz egykezes manőver

Hátrányai?

  • Ha feltámad a szél, a sprayhoodot le kell hajtani
  • Ha mégis éjszakára így maradsz mert csendes az idő, akkor a két hátsó kabinban hullámzás esetén elég hangos lesz az este.
  • Csak vitorlással!!!