Beutazás hajóbérlés esetén…

Eredeti és részletesebb cikk itt:

http://www.more.hr/blog/upute-za-strane-nauticare/

Jelen pillanatban csak azok utazhatnak be Horvátországba, akiknek van hajójuk vagy ingatlanjuk az ország területén, amennyiben a hajó vagy ingatlan dokumentumait ( hajólevél, lízing papír, stb be tudja mutatni a határon. A tulajdonosokon kívül azok családtagjai is beléphetnek). Viszont mivel húzó ágazatról beszélünk, így fokozatosan enyhítenek majd a beutazási feltételeken. Mit jelent ez és mikortól várható?

Egyenlőre 24 méternél kisebb hajók bérbeadása még tilos Horvátországban és jelenleg is korlátozzák a hajók legénységének keveredését, azaz nem lehet vendégeskedni menni egy másik, kikötőben álló hajóra.

Május 9.-én a Horvát Közegészségügyi Intézet a következő ajánlásokat tette. Csak a charter hajózásra vonatkozókat emelném ki.

A charter hajó bérbeadása, az ezzel kapcsolatos bevételek fontos gazdasági oknak tekinthető a turizmus szempontjából. Ezért határátlépéskor igazolni kell a crew listtel ( személyzeti jegyzék ) a hajó foglalását. Ezt a hivatalos rendszerből ( eNautika ) nyomtatott példánnyal lehet megtenni. Lekérhető a charter cégektől, vagy sok charter cég már csak egy linket küld, ahol kitölthető és kinyomtatható. Ennek a személyzeti jegyzéknek a birtokában is lehetővé teszik a beutazást. A mikortól a jó kérdés, de május végére tippelem. Jelenleg még nincs érvényben, onnantól lép hatályba, amikortól engedélyezik a hajóbérlést 24 méter alatti hajókra.

A zadari Kikötői Kapitányságról is várjuk a visszaigazolást, hogy vizsga céllal be tudunk e utazni, és ha igen, mikortól. Jelenleg az első vizsga időpontunkat június 5.-re tesszük mint lehetőség, de fontos, hogy az egy dolog a horvátok hogyan nyitjak a határokat, az is számít, nálunk miként kezelik a helyzetet, eltörlik e a karantént beutazáskor. Ami biztató, hogy akik munka ügyben határtól 40km-es sávban utaznak be, azoknak már nem kell karantén. Így az is elképzelhető, hogy 3 hét múlva már egyébként sem lesz automatikus karantén az országunkba beutazóknak.

Mi pozitívan várjuk a végkifejletet és minden segítséget megkérünk amit lehet a Kikötői Kapitányságtól, ami segíteni tud nekünk a vizsgák és oktatások menetében.