Az északi mágneses pólus változása

Tengerészeti ( és minden egyéb ) navigációban kiemelt szerepe van a mágneses pólusoknak. Egyrész a tájolók mutatják ezek irányát, másrészt a műholdas navigációnal is használják referenciaként, illetve a különféle eszközök, mint például a mobiltelefonok is használják. Miért fontos ez? Ha tájolót használsz és tudod merre van észak, akkor azt is tudod, merre haladsz, vagy merre van a cél. A navigációban kétféle északról beszélünk. Mágneses észak és valós észak. A valós észak az minden esetben a térkép felső része, azaz a Föld forgás tengelyének északi pontja, míg a mágneses észak a Föld mágneses terének északi pontja. 

Ennek a kétféle északnak az eltérését hívjuk variációnak. Ennek mértéke minden tengeri térképen megtalálható vagy a kompasz rózsában, vagy egy magenta téglalapban. Sokszor egy térképszelvényen akár többféle érték is lehet. Ez segít abban, hogy pontosan fel tudd vinni, vagy le tudd olvasni az irányt a térképről vagy a tájolóról. Fontos, hogy ezek csak becsült értékek. A valós irányod ( TC ) igy fest:

TC = CC + v + d

TC= True Course, CC = Compas Course, v = Variáció, d = Deviáció 

 

Eme szösszenetnyi bevezető után már láthatod, miért fontos ez a hír. A Föld mágneses mezeje folyamatosan változik, de az elmúlt időszakban ez felgyorsult, és már évi kb 50km-t vándorolva Szibéria felé tolódik. Általában 5 évente ( legutóbb 2015 ) szokták a műholdakat és egyéb műszereket kalibrálni a mágneses pólus változásait követve, de ez annyira felgyorsult, hogy 2020 helyett, mikor ez esedékes lett volna ( 5 évente kalibrálták eddig ), ezt már most meg kellett tenni. Aki hosszú távon hajózik, annak ezt elég fontos figyelemmel kísérnie.

Egyenlőre a kutatók is tanácstalanul állnak a jelenség mögött. Volt ugyan egy erősebb mágneses hullám 2016-ban Dél Amerika földkérge alatt ( délen egyébként is markáns, majd 1800 tengeri mérföldes az eltérés szemben az északi eddig “minimális” eltéréssel), de az elmúlt 40 évben az északi pólus eltolódása egyre gyorsul. 

Neked ez miért fontos? Hát valószínű a kiadók mostanában útnak fognak emiatt engedi egy újabb adag térképfrissítést, tehát érdemes ellenőrizni, hogy a térképeid frissek maradjanak. A nem frissített térkép úgy számít, mint ha nem is lenne térkép a hajón.