Az AIS rendszer…


AIS ( Automatic Identification System )

Amikor kint vagyunk a vízen, akkor  szükséges lehet, hogy tudjuk azonosítani a körülöttünk levő hajókat. Egyre inkább kötelező a hajókat emiatt felszerelni AIS jeladó készülékkel. A kereskedelmi ( és amely hajókra a SOLAS előírások vonatkoznak ) hajókon ( CLASS A ) már kötelező, a kedvtelési célú hajókon, melyekre nem vonatkoznak a SOLAS előírások ( CLASS B ) még nem kötelező, de erősen ajánlott. A charter cégek szerencsére egyre több hajót szerelnek fel AIS jeladóval, az újabb hajók 30-40%-án Horvátországban már megtalálható. Az AIS-nek köszönhetően a chartplotteren láthatjuk a körülöttünk levő hajóforgalmat, az egyes hajókat, azok információit, illetve haladási irányukat, valamint azt is, ha esetleg “ütközőpályán” vagyunk velük, illetve ha egy hajó bajba kerül és van AIS SART jeladója, azt szintén látjuk. Elvileg feltelepíthető a kedvtelési célú hajókra is a CLASS A, de ott jóval szigorúbbak a követelmények, illetve az ára is alsó hangon a duplája a CLASS B jeladónak.

Egy AIS jeladó a következő információkat adja a hajókról:

Hajó sebessége ( SOG ), haladási iránya ( COG ), távolsága és pozíciója, mérete, a hajó MMSI száma, hívójele, class A vagy B jeladóval van e felszerelve, a hajó típusa ( teherhajó, vagy vitorlás pl ), esetlegesen rendszertől függően egy fotó.

A rendszer működése

Az AIS két frekvencián dolgozik. Az egyik az AIS 1 ( 161,975 MHz, 87-es csatorna ), a másik az AIS 2 ( 162,025 MHz, 88-as csatorna ). A hajókon telepítve van egy AIS VHF vevő és adó berendezés. Ez a berendezés összeköttetésben áll egy GPS vevő egységgel, valamint egy grafikus megjelenítővel ( chart plotter ). Ezen jeladó jeleit fogja a parti állomás, illetve a többi hajó AIS vevő berendezése. A parti állomás egyben ezeket az adatokat is továbbítja a többi hajó felé, illetve feltölti egy szerverre, mely segítségével az interneten keresztül is nyomon követhetőek az egyes hajók. Ennek köszönhetően ha nincs AIS rendszer a hajón, de van internet, akkor ugyanúgy kaphatjuk az információkat, ellenben a többi hajó nem lát minket. 

Az AIS rendszer nem csak a hajók közötti információ áramlást segíti, hanem a hajóforgalom figyelést, a parti állomások/szolgálatok tájékoztatását, és az egyes hajók nyomon követését.

Az AIS rendszert sokszor összekötik a hajó radar berendezésével is, ekkor beszélünk az ARPA rendszerről. Itt a radarkép mellett, a radaron található objektumokon megjelenik az AIS adat is. 

A másik rendszer, az ECDIS. Itt az ARPA ( Radar + AIS ) rendszere össze van kötve egy vektor térképpel, így az összes információt képes egy chart plotteren megjeleníteni. 2018-tól a kereskedelmi hajókon a papír alapú térképek megszűnnek, és a helyét az ECDIS veszi át. 50 tonna hajóméretig egy készülék lesz kötelező, 50 tonna felett kettő. Ez a kettő egymástól teljesen független, külön tápellátással rendelkező ( akkor is ha a hajó áramellátása megszűnik ) készülék. Legnagyobb előnye, hogy a térképek frissítése egyetlen gombnyomással megoldható. Jelenleg 3-4000 papír alapú térkép is lehet a hajókon, melyek frissítése nem kis feladat, így a kapitányok számára az ECDIS bevezetése megváltás lesz.

 

Kicsit visszatérve az AIS rendszerhez. A mobil applikációk terén is egyre elterjedtebb. Számos tengeri navigációs szoftvereket gyártó cég tette elérhetővé az AIS adatokat a térképein. Pl a Transas iSailor, mely Android és IOS rendszerre is elérhető. Éves előfizetési díja van ennek a szolgáltatásnak, nem vészes, 5000 forint körüli az éves díj.

Ezen felül vannak olyan mobil applikációk, melyek akár térítésmentesen, kisebb korlátozásokkal is tudják ezt, vagy a Shipfinder nevű weboldal.