Autopilot gyorstalpaló

Gyakorlott hajósok számára ezek nem új dolgok, de akik először lépnek a fedélzetre, azok számára minden “új”. Így ezen vezérfonal mentén kicsit ránézünk azokra a dolgokra, amik segítik az utunkat. Az első körben az autopilot kerül ismertetés alá.

Az autopilot nem más, mint egy eszköz, mely segít az út tartásában, követésében. Sok plotteren ez előre felprogramozható, de most a leginkább alap funkcióról beszélünk, hisz a charter vitorlásokon ezzel találkozol majd leginkább. Ez pedig nem más, mint az egyszerű irány tartás.

Elsőként egy képernyővel találkozunk rajta 2 fontos információval. Az egyik, hogy milyen módban van az autopilot. Ez lehet AUTO vagy STANDBY. Auto módban a hajó tartja a beállított irányt, ilyenkor a kormányt kézzel nem tudjuk fordítani ( fontos, hogy ne kapaszkodjunk bele vagy ne erőltessük, a mechanika sérülhet, minden erőhatást nem bír ki ). A másik a jelenlegi irányunk fokban megadva, alap esetben a True Course ( lásd a “Haladási irányok cikkben ) ). Alatta egy skála található, mely a kormánylapát állását mutatja. Kikötéskor, elinduláskor jól jön, főleg, ha nincs megjelölve a középállás a kormányon. A kijelző alatt 8 gomb található. A két leginkább kirívó a két oldalon a két piros gomb. Ezekkel tudunk a két üzemmód között váltani. Középen van négy kisebb szürke gomb. Ezekkel az irányunkon tudunk módosítani abban az esetben, ha az autopilot AUTO módban van. + – 1° és + – 10° A felső két gombbal 1°-onként, az alsó két gombbal 10°-onként tudunk módosítani az irányunkon. Ezen felül két gombot látunk még. Az egyiken a kijelző világítása kapcsolható be, a másikkal egy track menthető le vagy adható meg, amennyiben plotterrel össze van kötve a rendszer.

Fontos, hogy auto módban ne erőltessük manuálisan a kormánykereket, valamint bizonyos szélerő felett mindíg váltsunk át manuális módba! Ezt én általában 20-30 csomós szél felett teszem meg, ezzel is tehermentesítve az autopilot mechanikáját.