Adriai hajózás télen

Sokan a hajózást félre értelmezik. Úgy tekintenek rá, mint nyári sportra, nyári elfoglaltságra. Pedig ez mekkora tévedés. Az adriai telet ne hasonlítsátok az itthoni télhez. Sőt, az általános horvátországi telet se! Gondolok itt a szárazföldi télre. Azt szokták mondani, hogy az Adria télen fűt, nyáron hűt és ez igaz is, lásd a mellékelt képen, ahol látható, hogy télen az Adria partszakasza relatív hómentes. Ok, néha volt hó Trogírban pl, de nem ez a jellemző, és akkor is csak pár centi múló fehérség volt.

Hőmérséklet:

Amikor itt tombolnak a mínuszok, az Adrian nem ritka a 10°-15° sem. Ha kint vagy a szigeteknél, még melegebb is lehet szélcsendes időben. A tavasz is előbb jön. Voltam február végén Viš szigetén, virágba borult. Zadarban 17°…

Január

December

Február

 

 

Január

Időjárás:

Nos, ez már keményebb tészta. Bóra és Jugó idény. Ráadásul akár egy hétig is kitarthat. Ha a Bóra fúj, az bizony csípős levegőt hoz. Akkor nem szabad vízre menni. Bár itt is él a gyakorlat, minél távolabbra vagy a partoktól, annál kisebb az ereje. Persze ekkor sem minden Bóra horror, a legtöbbje hajózható, no nem a Velebiti csatornában. De például hajóztunk már Velence felé északon többször. ahol a sekély víz miatti döghullámok voltak a legbosszantóbbak. Az Olasz oldalon a bóra már nem vészes. Szerencsére a téli előrejelzések működnek. A Jugó? Szintén erősebb, mint nyáron és szintén tovább tart. A kettő van, hogy naponta váltja egymást. Ellenben ha csendes szép idő van, akkor tavasz. Volt már, aki szilveszterkor fürdött is. Az Adria vize 17° volt.

Öltözet:

Azt nem mondom, hogy este nincs hideg, még ha nem is mínuszok vannak. Technikai ruházat ezért maximálisan ajánlott, ha nincs, akkor alá öltözet, egy jó meleg és vízálló kabát, meleg sapka, kesztyű, gumicsizma. Mert ha fúj a szél, akkor a 10°-os szél is embert próbáló lehet amennyiben átfúj a ruhádon. És nem árt a gumicsizma alá két zokni. Egy vékonyabb, rajta egy vastagabb. Éjszaka, ha a hajón alszol, szintén túlélhető. Egyrészt ha melegítőben alszol, ami javasolt, akkor a paplannal, amit kapsz a hajóhoz, már komfortos. Ha viszel magaddal egy elektromos fűtő ventillátort, akkor meg pláne. Persze az is igaz, hogy a legtöbb hajó, amit télre is a vízen hagynak, rendelkezik saját fűtéssel, ami a hajó gázolajkészletét használja. Ha végig megy, sem lesz túl nagy fogyasztásnövekedés.

 

 

Étel:

Minél több kalória. Vigyél itthonról különféle kiegészítőket. Pl Biotech zabszelet és társai ( a legjobb a csokis, plusz kalória ), illetve instant levesek, lehetőleg a bögrében felhasználható, hisz egy éjszakai menet közben jólesik a forró ital/étel, és a bögrés cuccot nem kell hosszasan forralgatni, főzni. Ha normál instant leves van, az sem gond. Ezen felül instant kávé, cukor… Ha egészséges életet élsz, azért erre az időre tegyél le legalább részben róla. Hidegben fázva, csökkentett kalóriabevitel mellett nem lesz meg a komfort érzet. Nap közbenre meg érdemes venni készétel egységeket. Ez sem drága, kis helyet foglal, és kalória szempontjából sem rossz. Én ezt a Decathlonból szerzem be, az Optonia készételeit. A másik lehetőség az MRE fejadagok, de ezek a katonai fejadagok lehet, hogy egy napra adják a 3000 kalóriát, de sok helyet foglalnak. Egy napra 4-5000.- Ft egy csomag.ni

Kikötők

Sok marina zárva, azaz nincs szolgáltatás. Ez nem azt jelenti, nem köthetsz be, de pl nem lesz nyitva charter cég, bolt, stb. Persze ettől még fizetős a kikötés de nem az idény áron. Partfalokon könnyebb kikötni mint idényben, mert egyrészt elhanyagolható számú vitorlás van kint, másrészt a turista hajók is pihennek.

Városok, falvak:

Megáll az élet. Az éttermek 95%-a zárva, csak azok vannak nyitva, melyek a helyiek által látogatott helyek. Érdemes rákérdezni. Azért ezeken a helyeken a konyha sem rossz. Még ha nem is akkora az étlap, mint nyáron. Érdekes módon télen leginkább a kommersz kajákból volt hiány, mint sertés, csirke… A tengeri herkentyűk nagy része ugyanúgy kapható.

Ha össze kell foglalni, akkor mint olvashattátok, a hajózás télen is nagyon jó, és látványos, izgalmas dolog. És megismerheted egy másik oldalát az Adriának, amikor nincs tömeg.  Látványra ugyanúgy zöldek a partok, ha süt a nap az ég ugyanolyan kék, a víz dettó. Legfeljebb a háttérben a hegycsúcsok havasak. Érdemes kipróbálni, ha szeretnél síelés helyett valami tényleg különlegeset, akkor nem feltétlen kell átutazni hozza a fél világot.