COVID 19 Horvátország, Szlovénia és hajózás

Első körben, nem kell pánikolni. 

A kormány intézkedései CSAK Olaszországot, Iránt, Kínát és Dél Koreát érinti. Azaz Horvátország biztonságos, a ki és beutazás Horvátországba és Szlovéniába engedélyezett, nem jár jelenleg automatikusan karanténnal. 
A lezárt határszakasz Olasz-Szlovén ( 6 ellenőrző pontot állítottak fel ), Olasz-Osztrák határ.
 
Dalmáciában jelenleg NINCS fertőzött.
 
Friss aktuális horvátországi infók itt: https://www.total-croatia-news.com/tag/coronavirus
 
Friss aktuális szlovéniai infók itt: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/
 
Zadari ( és dalmáciai ) eset egyenlőre mint látható, nulla. Az élet Dalmáciában és Horvátországban a normális kerékvágásban halad. Szlovéniában szintén. Olaszország egyenlőre lekerült a napirendről míg nem normalizálódik a helyzet.
 
Sokan félnek aminek oka nagyrészt az ismeretlenség, de ez még nem ok a bezárkózásra. Nem szabad elbagatelizálni,  oda kell figyelni a higiéniára, a környezetünkre, de a ló másik oldalára sem szabad átesni. Kerülni kell azokat az országokat, ahol már “tombol” a járvány ( oda nem is engedik már a kiutazást, valamint a beutazást is csak állampolgároknak ), de jelenleg ezek között nem szerepel sem Horvátország, sem Szlovénia.
 
A vírusnak a meleg nem tesz jót, és ott már 20+ fok környéke a hőmérséklet ( meleg, napsütés, sós levegő…. ), azaz várhatóan nem is lesz már nagy bumm… 
 
Új hírek esetén a cikk frissül….
 

Update1….

Okot ad a bizakodásra, hogy a hírek szerint Kínában normalizálódik a helyzet lassan, és feloldják a karantént ( AZÉRT EZZEL A HÍRREL VÁRJUK MEG A HITELES FORRÁSOKAT! ) és a napi ÚJ megbetegedések száma visszaesett 8 főre. Persze nyugtával dícsérjük a napot…. 

Ami a hajózást illeti. Horvát és Szlovák chartercégek ha 15 napon belül lemondjátok a foglalást nem fogják visszatéríteni a befizetett összeget, hisz ők nem zárták le a határt… Ellenben lesz lehetőség a legtöbb cégnél de nem mindnél ) arra, hogy a bérlés időpontját eltoljátok. Ha foglalás előtt álltok, akkor ezt vegyétek figyelembe, illetve sok cég kedvezményes foglalási előleget kér. A kezdő 50%-ot szétbontották 10-20%-ra. Érdeklődjetek a charter ügynökötöknél.