Fekete charter?

Muszáj pár szót szólni a fekete charterezés jelentőségéről. Mit is értek fekete charter alatt? Mikor egy hajó úgy kerül bérbe adásra akár nyaralás, akár tréning végett, hogy a hajó üzemeltetője egy magánszemély és nem cég. 

Ugyanis ha véletlen történik valami a hajóval, akkor felvállalod-e, hogy ha valami nem tiszta a hajóval vagy a tulajdonossal, akkor a zsebedbe nyúlj és te fizesd ki az okozott kárt? Vagy a tulajdonos azt mondja, adj neki valamennyi kauciót, aztán vagy visszakapod, vagy nem. De ez csak az egyik dolog. A másik a horvát hatóság. Néztem már végig Trogírban, hogy a mellettünk levő hajóról a legénység hét közepén bőröndökkel távozott, és így bizony nem csak a félbeszakadt nyaralás, hanem az elúszott pénz ( kifizetett hét ) is beárnyékolt a a hetet. 

Nem beszélve az esetleges utána következő tortóráról. Ok, most sokan azt mondjátok, hogy x év alatt még nem történt ilyen, vagy nem láttam ilyet. Erre jó példa, hogy ha megálltok egy nap a Baleseti Sebészet előtt és megkérdezitek az oda betolt betegeket, hogy vajon gondolta-e, hogy itt köt ki mondjuk 4 órával ezelőtt? Lesz némi átfedés az ő válasza és a te mostani válaszod között. Kicsit kitérnék a tréningekre is. Ott fokozott a veszély, hisz egy alap tréning esetén sajnos sokszor elő tud fordulni olyan szitu, amikor még az oktatónak sem őszinte a mosolya. Tehát a hajó sérülésveszélye még nagyobb mint egy normál átlagos nyaralás alkalmával. Míg egy charter hajó esetén azért van műszaki segítség, van biztosítás, és a hatóságok sem fognak vegzálni ( na jó, ha az oktató üzletszerűen foglalkozik a dologgal, de sem vállalkozói engedélye, sem cége nincs nem beszélve arról, ha csak egy B-s képesítése van, mert az instant elkerülendő, hisz egyrészt minősíti az oktató szakmához való hozzáállását ( miért csak B? ), valamint azt az alapelvet sem követi, hogy első a hajó és a legénység biztonsága ( pl ha a legénységgel történik valami, vagy kap egy ellenőrzést és a legénységnek el kell hagyni a hajót, szélsőséges esetben a hajót is foglalhatja a horvát hatóság ),  ), akkor mennyire is lesz hiteles oktató? Biztos, azt akarod e eltanulni, amit ő közvetít a számodra? 

Sajnos ezek mind mind olyan buktatók lehetnek, amik tönkre tehetnek egy szép hetet, nem kevés kényelmetlenséget okozva a résztvevőknek. A jó hír, hogy mindez könnyen elkerülhető. Csak matekolni kell egy kicsit. Pl egy katamarán hajó bérleti ára 42 láb környékén idényen kívül is 2000 € körül mozog májusban. Erre rá jön az oktató díja, hisz ebből él. De egy testű hajóknál is él a matek, igaz ott szerényebb az összeg. Ha ezek mellé azt látod. hogy 200€ vagy kevesebb a részvételi díj, akkor már 99%, hogy fekete charterbe futsz bele. 

Ezekre mindig érdemes odafigyelni, hisz nem biztos, hogy a baj megtörténik, de ha igen ( és sosem zárható ki teljesen, a hajózás ilyen ), akkor sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad és a legénységed. Mindezt ki odafigyeléssel….