Manőver tréningről pár szó…..

Hajós iskola, azaz komplex kurzus… Most erről írok pár sort.

Miért fontos a hajózásban a manőver tréning? Esetleg még akkor is, ha nem először szállsz vízre?

A hajózás sajnos nem olyan mint a biciklizés. Ha nem gyakorolsz, a megszerzett tudás megkopik, hisz keveseknek adatik meg, hogy az életük döntő részét a vízen töltsék.  Így sokszor előfordul sajnos, hogy egy egy szituációban lefagysz, nem a megfelelő helyre nyúlsz, nem a megfelelő reakciót adod. Ha meg sosem hajóztál, egyértelmű az indok. A tanulás igazából kint a vízen, a hajón történik. Ott tanulod meg a hajót, ott tanulod meg azokat a készségeket, melyek a hajózás szerves részét képezik. Nem beszélve a felszerelések, eszközök használatáról, illetve magának a hajónak a használatáról. Meg kell tanulni kikötni, horgonyozni, bójára állni segítség nélkül épp úgy, mint a rádiót kezelni.

Egy tréning videó:

A manőver tréningjeinken ( komplex kurzus, lásd itt )mindig a tanulás van a középpontban, nem a bulizás és a túrázás. Azaz elég szigorú menetrend szerint tanulunk az abszolút alapoktól kiindulva. Nincs túra, nincs a nyílt vízen elvesztegetett idő, hanem csak a gyakorlás és gyakorlás. A tréning első felében nem is látunk más kikötőt, azaz minden este ugyanoda állunk vissza ( ez költséghatékonnyá is teszi, hisz addig sincs kikötői költség ). A tematika egymásra épül folyamatosan, azaz az olyan egyszerű dolgoktól, mint elindulás, fordulás, megállás, eljutunk oda, hogy külső segítség nélkül önállóan ki tudtok kötni, megtanulod, hogyan navigálj, hogyan köss ki akkor, ha nem ideálisak a körülmények ( spring kötelek ), hogyan irányítsd a legénységet, illetve a vízbőól mentés, vészhívások leadása, útvonaltervezés. Mivel nem nagy számban tartom a tréningeket, nem lesz 10 fő a fedélzeten, ezért mindenkire jut idő, mindenki tud gyakorolni, illetve ha valaki nincs is a kormánynál épp, ő is tanul, hisz legénységként ő is részt vesz a manőverekben, vagy látja, hogy a többiek mit, miért és hogyan tesznek. 

A hét második felében persze elszakadunk a kikötőtől, hisz a manőver tréning része a hajózás, vitorlázás is. Igaz, hogy minden délután szakítunk ezekre egy kis időt ha jól haladunk, de az igazi az, ha neki indulunk, és az alapok elsajátítása után felfedezzük a környéket, megtanuljuk milyen beállni egy idegen marinába, egy csendes kis öbölben bóján tölteni egy estét, ahonnan elindulva még sötétben átélhetjük azt, milyen az, amikor a vízen ér minket a napfelkelte. 

Persze azért van rugalmasság a programban. Például ha gyakorlottabb legénység jön össze, vagy mivel a tréning végén egyébként van lehetőség megszerezni a Horvát B tengeri hajóvezetői képesítést, amennyiben ezt senki nem igényli, akkor hozzá lehet csapni 1-2 napot a körtúrához. Persze csak miután az alapokat megtanulta a csapat, vagy felfrissítette a korábban megszerzett tudását.

A következő egy hetes manőver tréning április 14.-24.-ig zajlik. Nincs sok hely, maximum 6 fő vehet részt rajta. Ez annyiban fontos információ, hogy a helyek alacsony száma miatt elég gyorsan betelik a tréning. Így érdemes minél előbb jelentkezni.

Amennyiben érdekel vagy van egyéb kérdés, találsz itt alul egy űrlapot. Töltsd ki és felveszem veled a kapcsolatot.

“Hajós iskola” azaz a komplex tréning

[ninja_form id=10]