Útvonalterv

Ha először mész önállóan hajózni, és nincs még tapasztalat, helyismeret, akkor mindig kérdés, hogy merre indulj. Most leírok egyet Biogradból indulva.

Szombat: Biograd na Moru 43°937 N;  15°443 E

Vasárnap: Kaprije vagy Kakan öböl 43°693 N; 15°702 E

Kb 3-5 óra hajózás Biogradból. Nyújtható, ha a Kornati szigetek köze behajózva egy kis kerülővel haladunk. Kaprijén van kis kikötő ( lb 10 hajónak hely, mooringos kikötés, víz, parti áram van, nincs mosdó, zuhanyzó. Egy két kis étterem, valamint a komp ugyanannál a mólónál köt ki, így ekkor van egy kis nyüzsgés. Reggel a kikötőnél van egy kávézó, melynek másik fele egy kis bolt a reggeli bevásárláshoz.

Kakan öböl esetén több bójázási lehetőség. Idényben étterem a parton, ahova egy motorcsónak ( akik szedik a bójapénzt ) ki és vissza visz. Csendes és közkedvelt öböl, idényben tele. Fürdésre tökéletes.

Hétfő: Vis 43°059 N; 16°192 E

Csendes, gyönyörű kis város. Vis és Kut városkája, mely mára egybe épült. Befele hajózva bal oldalon Kut, jobb oldalon Vis. Kut kicsit csendesebb, Vis-en pörgősebb az élet, este a hajók előtt koncert, élő zene, disco is szokott lenni. Ha szereted a csendet, akkor Kut ajánlott. Idényben a kettő között félúton található a Karijola pizzéria, mely a tökéletes pizzájáról híres. Kuti oldalon a recepció mögött kis Studenac ( bolt ), zöldséges és pék található. Vis-en szintén több kis bolt, a komp felé eső főtéren pék található. Kuton frissen épült vizesblokk, Vis-en egy kis utcában egy pici vizesblokk szolgálja ki a tömeget. Mooringos kikötés, víz és parti áram van. Idényben már délelőtt 11 órakor sokszor tele, foglalás már nem lehetséges mert sokan foglaltak, tartották a helyet de nem mentek a foglalók. 

Kaprijétől 7-8 óra is lehet, innen érdemes reggel 5-6 körül elindulni, így láthatjuk a vízről a napfelkeltét.

Kedd: Stari Grad 43°183 N; 16°599 E vagy Hvar 43°170 N; 16°440 E

Vis-ről indulva Hvar szigetét vegyük célba. Teszünk egy kis kerülőt. Nap közben egy ebédre érdemes kikötni Hvar sziget oldalában ( Sveta Nedjelja 43°133 N; 16°586 E ), mely nem más, mint egy kis borászat, melynek pincéje a tenger szintje alatt van. Első rangú borok és egy kis étterem saját kikötővel. A belső mólón víz és parti áram van, a külsőn semmi. Ebédre érdemes itt megállni. Innen vagy Hvar városa lehet a cél ( Kikötő Palmižana szigeten, Hvarral szemben található – ACI Marina, rengeteg hely, kevés mosdó, vízi taxi Hvarra – vagy városi kikötő, mely idényben általában tele.) vagy Stari Grad kis városa. Itt most fejlesztették a kikötőt, befele menet az öböl mindkét oldalán ki lehet kötni. Bal oldali kikötés esetén a mosdó a túloldalon van, így egy jó nagy kerülővel érhető el. 15 perc séta… Kicsi mosdó, sokszor sorban állós. Már építenek erre az oldalra is egy nagy vizesblokkot, idényre valószínű készen lesz. Víz, parti áram van, mooringos kikötés. Több pék és kisbolt a jobb oldalon, valamint egy nagyobb Tommy közért az öböl végénél. Stari Grad esetén az öböl bejárata előtt kb fél tengeri mérföldre bal oldalon található a Zavala öböl. Csendes, minden széltől védett kis öböl, tökéletes bójázásra és fürdésra. Parton kis étterem. Ha esetleg mégsem városban szeretnénk tölteni az éjszakát.

Szerda: Primošten, Marina Kremik 43°570 N; 15°940 E

Primošten egy gyönyörű kisváros, a naplementét kötelező megnézni innen. Ám ne itt kössünk ki, mert a városi kikötő nem túl komfortos. Mellette dél felé található Marina Kremik. Ez egy kultúrált, csendes, modern nagy kikötő. A kikötőben közért, étterem, hajófelszerelés, üzemanyagkút található. Primošten elérhető a parti ösvényen kb másfél órás gyönyörű sétával vagy taxival 70 kunáért 10 perc alatt. Taxi a recepción hívható. Víz, parti áram van, NEM mooringos kikötés! Fendereket lejjebb kell kötni, majdnem a víz szintjéig lógatva. Kikötő bejáratánál mondják meg, hova kóss ki. Egy éjszakára 4-es vagy 5-ös móló. A személyzet gyors és segítőkész. 

Csütörtök: Skradin 43°817 N; 15°923 E

Skradin egy kis gyöngyszem. Kremikből induljuk el minél korábban, hogy legkésőbb kettő-három körül ki tudjunk kötni Skradinban. Érdekessége a helynek, hogy az édesvíz és a sós víz találkozásánál vagyunk. És kis szoroson, egy “tavon” végighajózva érhetjük el. ACI marina, víz és parti áram van, mooringos kikötés. A Marinában étterem, tiszta mosdó. Szemben a faluban található a recepció, valamint Studenac közért és pék valamint számos étterem. Ami miatt érdemes korán érkezni, hogy minden egész és fél órakor indul fel hajó a Krka Nemzeti Parkba. Ez ingyenes, de előtte meg kell venni a belépőt a Nemzeti Parkba. Számtalan vízesés, gyönyörű hely, nem szabad kihagyni. Kb másfél órás séta. Este 6 órakor indul vissza az utolsó hajó Skradinba. Ha lekéssük, séta…. 🙂 Kb 1 órás.

Péntek vissza Biograd na Moru-ba.

Érdemes út közben megállni Murternél tankolni ( Marina Hramina 43°827 ; 15°592 ), ekkor a hajón lévő tartalék kannába is vegyünk gázolajat, amit Biográdban a tankba töltünk. Ugyanis Biograd előtt nagy a tömeg a kútnál, állandó a tetris. Általában este 16-17 óráig kell visszaérni, a hajót lehet még pénteken átveszik ( sokszor azonban szombat reggel, attól függően pénteken hány órára érünk vissza, de az éjszaka  a hajón tölthető ). Utolsó vacsorának ajánlott hely a Konoba Barba ( Frankopanska ul. 2, 23210, Biograd na Moru, Croatia ) nevű étterem. 😉

Ez egy könnyed, nyaralós túra útvonalterve. Természetesen variálható. Például Vis szigetén Komiža, 43°044 N; 16°091 E, innen elérhető a Kék barlang, vagy Vela Luka Korčula szigetén. Természetesen figyelembe kell venni a változtatásokat, annak fényében, a legénység mennyire bírja a hosszabb hajózásokat. Érdemes beszerezni egy pilot könyvet ( elérhető itt ), és tanulmányozni.

3 napos katamarán manőver tréning