Mire jó még a Horvát B képesítés?


Sokan azt gondolják, hogy csak akkor érdemes a Horvát B képesítést megszerezni, ha vitorlázni szeretne, vagy hajózni egy hétig. Pedig nem!

Egy szimpla nyaralást is kiegészíthet. Hisz a kaland, a hajó, nem csak akkor jöhet szóba, ha az ember egy hétig hajózna valamerre. Már akkor nagy hasznát vehetjük egy ilyen engedélynek, ha szimplán a szokványos nyaralásunkat szeretnénk feldobni. 7 méter és 7kW felett már ezt az engedélyt kérik el a horvát hatóságok, ha a vízen közlekednél. Legyen az Jet Ski, egy motorcsónak, vagy egy szimpla kis pöfögő dízel hajó. És miért érdemes? Nos nyaraláskor az embert korlátozza a tény, hogy egy olyan terület fekszik előtte amit gyalog vagy autóval nem tud kihasználni. Pl a parttól 3-400 méterre egy kis sziget, esetleg olyan rejtett öböl, amihez nem vezet le út, stb… Ezekről mind lemaradunk sajnos. De…. Amennyiben a kaland meghatározó a nyaralás alatt, vagy csak szeretnéd úgy tölteni a nyarat, hogy elérsz olyan helyekre is, ahova mások nem, vagy csak nagyon kevesen jutnak el, miközben ott van az orruk előtt, hát egy ilyen engedély birtokában mi sem lesz egyszerűbb. Kibérelhetsz egy kis motorcsónakot és a családdal mindjárt a zsúfolt partok helyett egy “saját strandon” ( ami sokkal szebb is mint egy kiépített strand ), élvezhetitek a természetet és a napsütést.

És egy motorcsónak bérlése nem drága vagy bonyolult. Minden part menti kisvárosban találni erre lehetőséget átlagban 90-120 EUR/nap áron. Elég végigsétálni egy kikötő mentén és rengeteg ilyen hajót találni ( rent a boat ), rajta telefonszámmal. Ha kint nyaralsz egy szigeten, akkor még inkább kitágítja a határokat. Ellátogathatsz a családdal olyan helyekre, ahova turistahajók mennek. Pl Vis Tengerészeti bázisa vagy Bisevó Kék Barlangja. Mindezt szűk körben, ahol nem kell másokhoz alkalmazkodni.

Esetleg felkapod a grilleződet ha van, és csináltok egy egy napos kirándulást egy magányos partszakaszon a haverokkal. Vagy csak szimplán ringatózol valahol a vízen, napozol, búvárkodsz.

Egy B kategóriás hajóvezetői engedély túlmutat a vitorlázáson vagy az egy hetes hajózásokon, számtalan más esetben használható, és jó ha van a zsebben. Ráadásul, ha egyszer megszerezted, akkor nem kell sem megújítani, sem időközönként vizsgát tenni, élethosszig érvényes marad.

Ha szeretnéd érdekesebben tölteni a nyaradat a tenger partján, akkor gyere el egy tanfolyamunkra. Most még kedvező áron, február elején Budapesten, végén Biogradban ( itt a részvételi díj tartalmazza a szállást két éjszakára ) részt vehetsz rajta.  Február 23.-án délután vizsgázunk, így a tavaszt vagy nyarat már tervezheted is!

Részletek:

HORVÁT B HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLY