Horvát hajóvezetői engedély hosszabbítása, pótlása

Több megkeresés is érkezett az elmúlt pár napban hajóvezetői engedélyek pótlásával kapcsolatban. Ezért az merült fel bennem, hogy megéri egy kis cikk erejéig megemlítenem ezt a témát.

Két hajóvezetői engedélyre térnék ki. A “B” és a “C” hajóvezetői engedélyekre.

Horvát “B” képesítés esetén:

Lejárat nincs. Így hosszabbítani nem kell. Elvesztése esetén két lehetőség van. Az egyik, hogy ha tudjuk a számát, akkor kikérhető a kikötői kapitányságokon ( leginkább ahol vizsgázott az illető, de nem feltétlen csak ott ) ennek a sorszámnak a birtokában. Ilyenkor elég két darab új fénykép. Ha nincs meg a száma, akkor a személyes adatainkat tartalmazó dokumentummal ( személyi vagy útlevél ) és a két fényképpel intézhető. Azaz nem kell újra vizsgázni.

Horvát “C” képesítés esetén:

A pótlása mint a “B2 esetében. Engedély száma vagy személyes dokumentumok és két fotó birtokában a kapitányságon.

Amennyiben lejárt, akkor “C” engedélynél a hosszabbításhoz egy új orvosi vizsgálat szükséges, nem itthoni, hanem Horvát. Célszerű ugyanahhoz az orvoshoz menni, ahol a vizsga előtt készült. Majd ezt leadva lehet kérni az engedély hosszabbítását.

Pótlás esetén két esetben vállalom a segítséget. Ha az illető tudja az engedélye számát, illetve ha a zadari kapitányságon vizsgázott. Ilyenkor díjmentesen kikérem az új engedélyt, max az adminisztrációs költséget kérem el amit esetlegesen a kapitányság felé kell rendezni. Ellenben az idejére garanciát nem tudok vállalni. Akkor járok arra, ha csapatot viszek vizsgázni. Utána kb 2-3 hét, mire postázza a Kapitányság az engedélyt az illető címére.

És pár elérhetőség a zadari Kikötői Kapitánysághoz, ahol mindezt intézni lehet:

Email: anita.govorcin@pomorstvo.hr

Telefon: +385 023 254 878

Egyéb kapitányságok elérhetőségét a következő weboldalon találjátok:

http://www.mppi.hr/default.aspx?id=475