A katamaránok

Manapság a katamarán hajózás kezd teret nyerni az egytestűek mellett. Az, hogy még nem előzte meg őket annak köszönhető, hogy az egytestű hajók száma ( még ) előnyben van a katamaránokkal szemben. Nem fognak eltűnni az egytestű hajók, de a piac át fog rendeződni a katamarán hajók előnyére és ketté fog válni a hajózás a sportos és a családos, nyaralósabb hajózást kedvelők mentén. 

Anyagilag már nincs akkora differencia a hajók között. 8 fős baráti társaságnak, hogy kényelmesen elférjenek, egy 45-46 láb nagyságú egytestű hajóra szükség van minimálisan. És azért a belső tér ekkor is szűkösebb sokszor. Viszont katamarán esetén már egy 38–40 lábas hajó is kényelmesebb lesz, jóval nagyobb közösségi térrel, ami által élhetőbb lesz a hajó. Szeparált kabinok a két hajótestben középen pedig egy nagy, világos, tágas szalon, hátul és a hajó elején meg markáns tér az együttléthez. Példaképpen a Bavaria hajóit mutatnám meg. Az egytestű egy 45 lábas, a katamarán egy 40 lábas méretű hajó.

 

Bavaria 45 Cruiser ( 45 láb )

 

Nautitech Open 40 ( Bavaria cég 40 lábas  katamaránja )

Jól látható, hogy tér tekintetében a katamarán hajó jelentős előnnyel bír. Költségek tekintetében sincs már akkora eltérés. Ez a Nautitech 40-es hajó 1450 EUR áron bérelhető ősszel és idény előtt, idény csúcsán 2500 EUR köré is felmehet az ára. Viszont a Bavaria 45 szintén ebben az ársávban mozog. Az üzemanyagköltséget tekintve lehet plusz, hisz itt két motorról beszélünk. Egy egy testű hajónál egy hétre a maximális üzemanyag költségünk 120 EUR volt. Ennél a katamaránnál ősszel úgy, hogy a fűtés esténként ment és egy generátor is ( a hajó gázolajkészletét használja mindkettő ), egy hétre 220 EUR volt a számla a kúton. A kikötői költségek katamarán esetén kb másfélszerese az egytestű hajóénak, de istenigazából ha katamaránnal vagyunk, sokkal szívesebben állunk horgonyra vagy bójára ( hisz tulajdonképpen itt egy úszó apartmanról beszélünk ), ahol már ugyanúgy a hajóhossz után fizetünk, így nem leszünk hátrányban az egytestű hajóhoz képest. A másik eltérés a hajó viselkedése. A hullámzásra kevésbé érzékeny mint egytestű társa. Elvileg sebesség tekintetében is előnyben van mivel nincs tőkesúly, bár ezt a súlymennyiségbeli előnyt sokszor elveszítjük az egy hétre felpakolt csomagok súlyával. 🙂 A kikötői manőverekben is verhetetlen a katamarán. Egy helyben képes megfordulni a két motornak hála ( itt nem a kormánnyal, hanem a motorokkal irányítjuk a hajót ), illetve jobban ellenáll a két hajótest miatt az oldalszélnek, kisebb lesz az oldalcsúszás valamennyivel. Az egytestűnek is van előnye azért a katamaránnal szemben. Pl erős szélben az egytestű nem fog felborulni. ha el is fekszik, vissza áll. A katamaránnál már más a helyzet, azt bizony boríthatja a szél. Ezért jobban kell figyelni a reffelésre, azaz a vitorla méretének csökkentésére. Ha erre figyelünk, nem lesz baj. Illetve nem képes a katamarán olyan élesen vitorlázni, mint az egytestű társa. És épp itt kell két dolgot megemlítenem. Ha katamaránt bérel valaki, nem lesz célja, hogy kihasználja a hajó képességeit maximálisan, nem fog élesen hajózni, nem fog 45 csomós szélben kifutni. ( A legtöbb hajós egytestűvel sem fut ki, így az egytestű ezen előnye ezzel el is tűnik hétköznapi nyaralós hajóút esetén ). 

Röviden most ennyi lenne a katamarán hajókról. Amennyiben szeretnéd kipróbálni a katamarán hajózást, vagy nyáron családdal mennél hajózni, gyere el katamarán tréningünkre. Így testközelből tapasztalhatod/tanulhatod meg a katamaránozás szépségeit, előnyeit. Márciusban már lesz tréning, foglald le már most a helyed a tréningre! Márciusban már jó idő van a tengeren, és vitorlázni is lehet, plusz még nincs tömeg. Gyakorlat központú a tréning, azaz a hangsúly azon lesz, hogy mindenki meg tudja tanulni a szükséges manővereket katamarán hajóval. Természetesen szakítunk időt a kikapcsolódásra és a vitorlázásra is, ha a csapat jól halad az anyaggal. A katamarán tréningről információ itt:

3 napos katamarán manőver tréning

Amennyiben nincs még hajóvezetői engedélyed és szeretnéd, hogy a tréningre már meg legyen ( előnyös ha nyáron már önállóan hajóznál ), akkor van lehetőség a horvát B képesítés megszerzésére is. Ajánlott az engedély akkor is, ha nem hajózni mész az Adriára, hanem csak nyaralni, hisz ennek az engedélynek a birtokában már bérelhetsz Jet Ski-t vagy motorcsónakot is, amivel jelentősen növekszik a “kaland faktor”, hisz olyan helyeket látogathatsz meg, amit másképpen nem érhetnél el. Erről részletek itt:

HORVÁT B HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLY