Mit hoz a hajós élet?

Kicsit elkalandozok most a szokványos hajós témáktól. Vagy legalábbis a szokványostól. A legtöbb helyen amit kiemelnek a hajózás kapcsán ( és én is ), az nem más, mint az élmények, és a környezet. De a hajózás nem csak ennyit ad. Ennél jóval többet. Életforma, illetve élet filozófia a legnagyobb adománya, már  ha túl tekintünk az évi 1 hetes nyaralással összekötött hajózáson. Hisz ez esetben tényleg csak egy élmény. De mit adhat még? És mit tesz hozzá a szárazföldi élethez?

 

 • Kapitányként neked kell meghozni a döntéseket, és a döntések minden következménye a tied. Senki más nem lesz okolható érte. Azaz megtanít arra, hogy döntéseket hozz, hogy gyorsan átlásd a döntéshez a dolgokat, illetve a döntéseidért vállald a felelősséget és ne másokat okolj.
 • Megtanítja, hogy van élet a virtuális világon is túl, nem csak úgy lehet élni, hogy függünk a környezetünktől. Meglátod, van élet az elkényelmesedett városi életmódon is túl. Rájössz, mennyi minden felesleges dologgal veszi magát körül az ember és megtanulsz ezek nélkül élni.
 • Megtanítja a tenger, hogy hol a helyed a világban. Az ember hajlamos túl sokra tartani magát, holott valójában csak egy kis homokszem vagy a természetben. Mindig a természet az erősebb.
 • Tisztelni fogod a természetet. És ezáltal oda is fogsz figyelni rá. És nem csak a szemetelés kapcsán, hanem az elővilág felé, illetve az időjárás, azok hatásai, és a természethez való alkalmazkodás terén. Elfogadod ami történik és alkalmazkodsz hozzá
 • Csapatjáték. A hajózás valójában nem a tömegekről szól, jellemzően kevés ember vesz majd körül, de velük egy hullámon kell élni, dolgozni a fedélzeten. Ezért megtanít arra, hogy közösen oldjatok meg feladatokat, hogy tiszteljétek egymás munkáját.
 • Vezetés. Hisz neked kell irányítanod a legénységet. És egy szűk térben ha ezt nem jól végzed, hamar kellemetlenségek vagy baj lehet a vége. Így ebbe is bele fogsz tanulni.
 • Tolerancia. Hisz ahány ország, annyi féle nép. Más népek, más szokások, más életszemlélet. Kitágulnak a határok és megtanulod elfogadni azt, ha valaki másképp lát dolgokat. Később pedig ez a Te életedre is hatással lesz, hisz a saját életedből is ki fogsz pakolni felesleges dolgokat ( pl állandó rohanás ) és fel fogod venni adott népek szokásainak egy részét.
 • Megtanulsz idegen közegben mozogni. Senki nem fogja majd a kezed, sokszor a nyelvtudás is akadály lesz, hisz hiába beszélsz pl angolul, ha adott helyen mondjuk nem beszélik ezt a nyelvet. És így is boldogulni kell. Kialakul majd egy érzék, ami segítségével talán jobban elboldogulsz majd mint azok, akik beszélnek egy nyelvet tökéletesen, de olyan közegben, ahol az adott nyelvet nem beszélik, elvéreznek.
 • Önállóvá válsz. Nem kell majd állandóan segítség után nézni ha váratlan nehézség elé nézel.
 • És ha már segítség. Megtanulod, hogy ha kell, segíts másoknak és nem azért, mert vársz valami ellenszolgáltatást, hanem azért, mert bármikor neked is szükséged lehet rá. És lásd: csapatjáték.
 • Élet… Bizony…. Ezek mellett megtanulsz ÉLNI. 🙂 Mikor nem a rohanás, nem a másoknak való felesleges megfelelés irányít majd, hanem az, hogy te helyesen éld az életed az által, hogy tudni fogod tényleg mi az igazán fontos.

Röviden ennyi. Lehet kicsit filozófikusra sikerült, lesz aki ezzel nem ért egyet, ami nem is baj, hisz ez csak az én szemléletmódom, de erről is jó írni, ezt az oldalát is el kell mondani. Hátha pont ez segít a hajós élethez. 🙂