Manőver tréningek

A tengeri hajózás tanulásának szerves részei a manőver tréningek. Hisz sok hajós évente csak 1-2 alkalommal száll vízre, sokszor a családdal vagy barátokkal, és ezért a plusz gyakorlás járul hozzá ahhoz, hogy biztonságban és kellemetlen élményektől mentesen élvezzék a tenger nyújtotta lehetőségeket. Akik meg többet hajóznak? Azok számára is jó lehetőség, hogy gyakoroljanak, illetve vannak olyan hajósok, akiknek nincs állandó csapata, gyűjti a tengeri mérföldeket és egy egy tréning remek alkalom lehet erre is. 

Három féle tréninget szervezünk.

3 napos intenzív manőver tréningek

Ebből szervezünk alap és haladó manőver tréninget. Ezek intenzív, azaz a gyakorláson van a hangsúly, a nap nagy része tanulással és gyakorlással telik. Ezeknek a célja az alap manőverek elmélyítése, hisz egy túrán ezeket a manővereket technikákat nem nagyon lehet gyakorolni. Kikötés, horgonyzás, bójára állás, biztonsági felszerelések megismerése, hajó gépészetének megismerése. A haladó tréningeken már kilépünk a vitorlázás világába is, azaz ezeken a fő irányvonal maga a hajózás, vitorlázás, part menti navigáció. A cél ennek a 3 napnak minél több idejét kint tölteni a vízen.

1 hetes manőver tréningek

Ezeken a tréningeken egyrészt alkalmat szakítunk az alap manőver tréningek anyagára is, de a hangsúly a minél több megtett távolságon van. Ez sajnos az alapok gyakorlását is behatárolja, hisz nincs idő 3 nap egy helyben gyakorlásra, de 1 napot mindig ez tesz ki. Ezen felül ez kicsit komolyabb is, itt már beiktatunk éjszakai hajózást, szolgálatváltást menet közben tanulunk. Például az augusztus 5.-i tréningen egy út alatt 3 országot érintünk, így a tréning része a határátlépés menetének gyakorlása is.  

Tréning + hajóvezetői engedély

Az egy hetes tréning egy kibővített változata, amikor egyben tengeri jogosítványt is meg lehet szerezni. Ha ilyen tréning van, akkor ott a hajón történő intenzív tanulás mind elméleti, mind gyakorlati téren. Azaz nem csak a manővereket és alap technikákat tanuljuk, hanem a Horvát B képesítés megszerzésére is koncentrálunk, azaz napi pár órát az elméleti tananyaggal is foglalkozunk, melynek előnye, hogy “minden kéznél van”. Part menti navigáció, VHF rádiózás, Colreg….

Tehát kinek ajánlom a manőver tréningeket? Mindenkinek! A gyakorlottabb hajósoknak azért, hogy ne essenek ki a rutinból. A kezdőknek azért, mert ez szükséges ahhoz, hogy kapitánnyá váljanak. Kalandkeresőknek meg azért, mert egy nyaralós vitorlázás alatt nem biztos, hogy megtapasztalod a határátlépést, az éjszakai hajózást és a szolgálatok menetét.

Nézegesd az oldalunk, rendszeresen kerülnek ki tréning lehetőségek, hátha találsz számodra vonzót.