B tanfolyam költségek

Felmerült kérdés a költségekkel kapcsolatban…Sok helyen sok féle költséget lehet találni mint vizsgadíj. Ezt tegyük egy picit rendbe,..

Létezik egy díja az oktatásnak, ezt most nem keverném bele, nem is ez a tárgya eme írásnak. Hanem a vizsga díja. Legutóbb mikor Zadarban kint voltunk a bankban elég nehezen fogadták el az eurót mikor a csekket be akartuk fizetni. Tavaly még gond nélkül elfogadták az eurót. No sebaj… 🙂 Szóval… A vizsga díja három dologból tevődik össze. Van a vizsga díj, mely a horvát hatóságoknak megy. Ez kb 825 kuna. Ezen felül kell illetékbélyeg mely 35 kuna. Illetve 7 kuna kezelési költség. Ez összesen kb 870 kuna, ezt inkább mi kerekítjük 900-ra. Euroban ez 120 euro. Két dologra figyeljetek, mert sok ajánlat van de egy részüket jogosan érzitek becsapásnak. Ahol a 120 eurot jelentősen meghaladja a vizsga díja, ott vagy a képzés díját kompenzálják vele, vagy némi csúszópénzről van szó. Na ez az amit pl mi sosem fogunk alkalmazni. Hisz a hajózás nem játék, még ha a vizsga egyszerű is. Mindenki a valós tudásával megy vizsgára és emiatt is sikerüljön neki, ne azért mert “csúszott egy boríték”. Mindíg kérdezzétek meg, hogy a vizsga díja előre fizetendő e, vagy sem. Ha nem kell előre fizetni a vizsgadíjat, akkor természetesen nincs probléma, hisz ezt ti fogjátok megtenni. De tényleg nagyon figyeljetek oda. Pár éve még egy hetes tanfolyamok mentek, aztán bejöttek a két napos tanfolyamok, idén egyre több az egy napos és egy árversenybe is belehajszolják magukat sokan. De…. Egy nap alatt egy teljesen idegen anyagot megtanulni nem mindenki tud. Erről egy cikkben kifejtettem a gondolataimat ITT. Érdemes elolvasni. 

A tenger sosem játék. Gondold át, hogy mit szeretnél. Biztos tudást és biztonságot a családodnak, legénységnek vagy kapkodva túlesni valamin aztán majd “lesz ahogy lesz”.