VHF-RÁDIÓ KEZELŐ TRÉNING

A tengeri hajózás nélkülözhetetlen eleme a VHF rádiózás. Amennyiben kiszakadnál a Horvát vizekről, szükséged lesz egy kicsit komolyabb VHF tudásra, hisz a Horvát VHF képesítés nem készít fel a nemzetközi vizekre. Maga a Horvát képesítés mellé adott VHF „papír” csak VHF DSC rádiókezelői papír, nem GMDSS papír.

Ez a nemzetközi érvényességű VHF/SRC licensz GMDSS A1 körzetre kedvtelési célra szól.

Az oktatást Horvát Csaba vezeti/szervezi ( www.jachtnavigator.hu )

JELENTKEZÉS EGY INTERNATIONAL YACHT TRAINING HALLGATÓI SZÁMMAL ( ITT TUDOD MEGSZEREZNI TÉRÍTÉSMENTESEN ) ÉS AZ OLDAL ALJÁN TALÁLHATÓ ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL LEHETSÉGES

KÖVETKEZŐ BUDAPESTI TANFOLYAM IDŐPONTJA:

IDŐPONTOK HAMAROSAN

Jelentkezni a képzésre az oldal alján levő űrlapon keresztül tudsz.

Ha kíváncsi vagy, elég e a horvát VHF tudásod nemzetközi szinten, töltsd ki ezt a tesztet. 2 perc az egész.

Miről lesz szó?

Műszaki ismeretek

 • Pontosan kell ismerned a rádió műszaki felépítését és működését. Mik a műszaki feltételek, hogyan kapcsolódik a rádió az antennához, hol van az antenna, milyen funkciói vannak a rádiónak, hogyan és mikor ad és mikor kapcsol vételre, hogyan tudunk a legnagyobb távolságra rádiózni, honnan tudjuk, mikor milyen rádióállomás adását fogjuk, hogyan állítjuk be a frekvenciákat…

Eljárási szabályok

 • Ismerned kell a rádióeljárási szabályokat, mit lehet és mit nem lehet mondani vagy csinálni. Mi szabályozza a rádiózás rendjét? Milyen sémák vannak a rádiókommunikáció során, és melyiket mikor kell alkalmazni? Milyen képesítésre van szükséged a rádiózáshoz?

Rádiós angol

 • A fentiekből következik, hogy művészi pontossággal kell beszélned, ismerned kell a rádiós angol nyelvet ahhoz, hogy gyorsan és érthetően el tudd mondani az üzenetedet. Bármit mondhatsz-e a rádióban? Milyen rádiós szakkifejezések vannak? Hogyan használd a kifejezéseket, rövidítéseket, kódokat?

Rutinos kezelés

 • És tudnod kell, hogyan kezeld precízen a rádiót. Mikor melyik funkciót használd? Mi az a DSC és hogyan használd? Mi az a duál üzemmód? Mit csinálj, ha bajban vagy? Mit csinálj, ha egy másik hajó segélykérését fogod a rádión? Hogyan hívj fel egy másik hajót vagy parti állomást?

GMDSS

 • Mi az a GMDSS-rendszer? Milyen elemei vannak? Mit jelent és mi az az Inmarsat, a Cospas-Sarsat, az Epirb, a SART és a többi rövidítés és mozaikszó? Hogyan illeszkedik ezeknek az eszközöknek a rendszerébe a VHF-rádió?

A képzés órarendje:

08:30 – 08:55

Érkezés, regisztráció.

09:00 – 12:55

09:00 – 09:10 = A nap programjának áttekintése és az általános tudnivalók ismertetése.
09:10 – 09:20 = Rádiózás általános szabályai. Képesítési követelmények.
09:20 – 09:50 = A rádiózás elmélete. Általános fogalmak. A VHF-rádió és kiegészítő felszerelések.
10:00 – 10:50 = A rádiószimulátor bemutatása és gyakorlás.
11:00 – 11:50 = Általános rádióeljárások és protokollok. A rádiós angol nyelv.
12:00 – 12:55 = Szimulátoros tréning.

13:00 – 13:55

Ebéd. A környéken számos remek helyen tudunk ebédelni. Az ebéd önköltséges.

14:00 – 16:50

14:00 – 14:50 = Általános rádióeljárások és protokollok. Vészhelyzeti rádióeljárások és DSC.
15:00 – 15:50 = Rádióeljárások szimulátoros tréning.
16:00 – 16:50 = A GMDSS-rendszer. SSB/HF-rádió, NAVTEX, AIS, EPIRB és SART, Műholdas kommunikáció.

17:00 – 18:00

Írásbeli tesztvizsga.

És a végére egy bónusz!

Alapos VHF-rádió kezelő képzést és egy nemzetközileg elismert képesítést kapsz! Ehhez még 5 bónuszt is kapsz 19,500.- Ft értékben…

 1. A képzés igazán gyakoratias és nem mész haza üres kézzel: az itt kapott nyomtatott munkafüzeten haladunk végig, és mire befejezzük a napot, már a fejedben lesz a rádiózás minden csínja-bínja….
 2. Minden diát meg fogsz kapni az előadást követően, nem kell azzal szöszmötölnöd, hogy leírd, ami a diákon van. Tempósan, de részletesen mindent bemutatok, amire szükséged lehet. A diákon azonban csak vázlatpontok lesznek, de bármikor újra előveheted a teljes képzést, és akár a barátaidnak, vagy a legénységednek is megmutathatod! Hogy ez miért jó? Képzeld el, hogy Te esel a vízbe, és a legénységednek kell rádióznia…
 3. A rádiószimulátort is megkapod, így bármikor újra előveheted, és gyakorolhatsz, és felfrissítheted az ismereteidet. Például a jövő nyári utad előtt… (A VHF rádiószimulátor Windows alatt használható.)
 4. Megkapod a képzés anyagát magyar nyelvű nyomtatott jegyzetben is.
 5. A vizsga után e-mailben megkapod a tesztlapot a helyes válaszokkal. Visszaellenőrizheted magad.

A hallgatók VHF-rádió kezelő (IYT Marine Communication Master, VHF Short Range Certificate – SRC) képesítést kapnak.

A képesítés tartalma: vitorlás  és motoros kishajón felszerelt VHF-rádió kezelése a GMDSS A1 körzetben. A képesítés megfelel az ITU által a kedvtelési célú kishajósok számára jóváhagyott SRC (Short Range Certificate – közelkörzeti rádiókezelő) képesítésnek.

Előkövetelmény:

 • International Yacht Training hallgatói regisztrációs szám ( lásd alább )
 • alapszintű angol nyelvtudás. Korhatár: 16 év

Ahhoz, hogy az IYT oktatásain részt vehess, szükséges egy gyors regisztráció ( ingyenes ) az IYT oldalán. Ott kap mindenki egy IYT hallgatói számot, melynek bitrokában az IYT rendszerében nyomon követhetőek az oktatások, valamint minden licensz tartalmaz egy QR kódot, mely segítségével ( pl mobiltelefonnal ) azonnal igazolható, hogy a kártya tulajdonosa valóban az, aki használja, valamint valóban elvégezte az adott képesítést, illetve ha több IYT képesítése van, itt látszanak azok is. Regisztrációhoz kattints a “Hallgatói regisztráció” képre.

kártya formátumú nemzetközi érvényességű képesítés 5 éves érvényességű, online megújítása új képzést vagy vizsgát nem igényel.

A képzés költsége 129 EUR azaz 39.680 HUF

Helyszín: 1075 Budapest, Madách Imre út 13-14.

Információ:

Horváth Csaba, info@jachtnavigator.hu; +20/333-4642