HORVÁT B HAJÓVEZETŐI ENGEDÉLY

Amit a Horvát B hajóvezetői engedélyről tudni kell…..

Tanfolyam info:

Következő tanfolyam: Január 13-14. Budapest, vizsga 19.-én Zadarban; Január 17.-19. Biograd na Moru; március 7.-9 Biograd na Moru.

Részvételi díj 190 EUR/fő ( Budapesti tanfolyamra 140 EUR/fő) , mely 2 éjszakára a szállást (  Biogradi tanfolyam esetén ) és a tananyagot tartalmazza, plusz kb 900 kuna vizsgadíj a Horvát hatóságok felé.

A részvételi díj tartalmazza:

 • Tanfolyam díja
 • Színes, nyomtatott tananyag
 • Szállás költsége (!)

A tanfolyamhoz szükséges:

 • Befizetett részvételi díj
 • Betöltött 18. életév
 • 2 db színes igazolványkép ( helyben elkészíthető )

A tanfolyam Biograd na Moru-ban zajlik, itt lesz a szállás is 2 apartmanban. Étkezés étteremben saját költségen, leutazás közösen. Vizsga Zadarban lesz a Kikötői Kapitányságon. A hajóvezetői engedély sikeres vizsga esetén kb 2 hét alatt fog postán megérkezni.

Amennyiben ajándéknak szeretnéd kattints a képre: 

———————————————————————————————-

KOMPLEX HAJÓS TANFOLYAM!

Elméleti és gyakorlati oktatás vizsgával egyben! >> RÉSZLETEK ITT <<

És akkor pár szó a Horvát B képesítésről, mert sok torzult információ kering az éterben.

Ez egy Horvát, kedvtelési célú hajóvezetői engedély. Azaz pénzkeresetre nem használható. Értsd, nem hivatásos engedély. Vezethetsz vele vitorlás és motoros hajót bruttó 30 regiszter tonna méretig 15kw teljesítmény felett, maximum 12 fős személyzetig ( kapitánnyal együtt ), parti tengereken ( 12 tengeri mérföld ). Magába foglal egy VHF rádiós engedélyt is. Horvátországon kívül kölcsönösségi alapon elfogadják Szlovéniában, Montenegróban, Görögországban. Olaszországban érdemes előre érdeklődni a charter bázison, mert volt ahol elfogadták, volt ahol 5 évnél régebbit kértek és a Ligúr tengernél egy eset volt, amikor nem fogadták el. De összességében kijelenthető, hogy az Adrián mindenhol használható. Határátlépésre nem jogosít! Azaz adott ország felségvizein használhatod, de határátlépésre nem jó. Amennyiben jetski-t használnál, szintén ez az engedély szükséges hozzá. 

És akkor a hajók:

 • motorcsónak ( 7 méter felett vagy 15 kw felett ) 30 BR reg. tonnáig, max 12 fő
 • jetski
 • vitorlás ( kedvtelési és charter ) hajó 30 BR reg. tonnáig, max 12 fő
 • Teher és halászhajó 30 BR reg. tonnáig, max 12 fő
 • Utasszállító hajó 30 BR reg. tonnáig, max 12 fő és maximum 3 tengeri mérföldre a parttól vagy szigetektől.

 

Ha ennél komolyabb engedélyt szeretnél, akkor a következő lehetőségeket tudjuk ajánlani:

1: Horvát C hajóvezetői engedély ( mint a B, csak nincs tengerimérföld korlátozás, 5 évente meg kell újítani ( orvosi ). Horvátországi tanfolyam, kb 4-5 nap és 870 euro. Nemzetközileg mindehol elfogadott.

2: Horvát Yachmaster A. Mint a C, csak 100 brutó regiszter tonnáig és nincs benne a VHF rádiókezelői. 8 napos tanfolyam, kb 1800 EUR. 5 évente újítani kell évi 5 hetes folyamatos hajózás igazolásával. Nemzetközileg mindehol elfogadott.

3: Horvát Yachtmaster B.  500 brutó regiszter tonnáig és nincs benne a VHF rádiókezelői. 20 napos tanfolyam, kb 3000 EUR. 5 évente újítani kell évi 5 hetes folyamatos hajózás igazolásával. Nemzetközileg mindehol elfogadott.

NEM, ettől még nem leszel kapitány! 🙂 Csak elindulsz az úton, hogy azzá válj. Sokan egyből beszúrják azt a megjegyzést, hogy mivel nincs gyakorlati vizsga, ezért nem jó semmire. Nos a cél az, hogy mindenki megtanuljon hajózni. Maga az egész képzési rendszer mindenhol úgy néz ki, hogy van egy ilyen tanfolyam, ahol megszerzed a papírt, amivel hajót tudsz bérelni és jogosulttá válsz vezetni. Ezután jönnek a manőver tréningek, ahol már a gyakorlati képzés folyik. Nos hajót vezetni, ezeken fogsz megtanulni. Van lehetőség egyben is megcsinálni ezt a sort, azaz egy hetes manőver tréning a végén vizsgával. 4-5 főtől már van realitása elindítani egy ilyen csoportot igény esetén. Bár ez a tréning is csak az alapokat adja, ki tudsz bérelni hajót, ki tudsz kötni, tudsz horgonyozni és bójára állni, de erősebb szélben vagy nem ideális körülmények közötti hajózást még nem tanulod meg eme egy hét alatt. Ehhez több ( nálunk valamelyest egymásra épülő ) tréning szükséges.

Érdeklődni az info@ tengerikalandok.com email címen  vagy a +385 23 777 006  vagy +36 70 881 62 66 telefonszámon lehetséges.